Gå direkt till innehållet
Pedagog Malmös redaktion håller en prinsesstårta med texten Pedagog Malmö 10 år.Pedagog Malmös redaktion firar med tårta! Foto: Maria Almgren.

Pedagog Malmö tio år!

Publicerat: Skribent: Red. Pedagog Malmö

I dag fyller Pedagog Malmö tio år – vi har samlat både kända och mindre kända fakta om tioåringen. Och så blir det en tillbakablick!

Under våren 2011 fick Pedagogisk inspiration i uppdrag att utvärdera olika digitala plattformar för Malmö stads skolor och sätta samman ett pilottest.

– För oss involverade i projektet skapades det ett utrymme för att reflektera och för tillfället var det en intensiv, enformig rapportering om olika tråkiga saker som inträffade i Malmös skolor. Skulle skolor i Malmö få inspiration åkte man gärna långväga istället för att höra vad andra skolor i Malmö gjorde. Vi i projektgruppen såg det motsatta och funderade på hur vi skulle kunna påverka att fler såg och förstod allt fantastiskt som hände i Malmös skolor, säger Fredrik Selarp, i dag sektionschef för enheten för systemhantering.

Han var en av dem som var med och drog igång Pedagog Malmö.

– Jag minns väl att Carl Löthman visade upp den relativt nystartade sajten Pedagog Stockholm där det fanns ett tydligt fokus på “inspiration till pedagoger av pedagoger” med ett tydligt Stockholmsfokus. Jag tror att vi var flera som samtidigt insåg att detta var exakt vad som behövdes i Malmö, fortsätter Fredrik Selarp.

I dag, den 11 november, fyller Pedagog Malmö så tio år, klockan 11.11.11 för att vara exakt. “Av pedagoger – för pedagoger” var devisen och just det verksamhetsnära perspektivet har följt med genom åren. I november 2011 kunde man läsa att Pedagog Malmö vill initiera en ny kultur i Malmö:

”Det har visat sig att det inte alltid är så lätt att få pedagoger att själva berätta eller skriva om vad de gör. Pedagog Malmö vill ändra på detta och initiera en ny kultur där det är självklart att dela med sig och nätverka för att utbyta tankar och idéer kring det pedagogiska arbetet.”

– Tror att vi är många som var med under uppbyggnaden som har en speciell känsla kring arbetet och känner lite extra för Pedagog Malmö. För mig har det varit lite som att följa ett barns utveckling från att ta de första stegen, bli revolterande tonåring till att bli vuxen och självständig, säger Fredrik Selarp.

2021 arbetar Pedagog Malmös tre redaktörer utifrån ett uppdrag som har mycket gemensamt med riktlinjerna vid starten för ett decennium sedan. Pedagog Malmö är fortfarande en plattform för kollegialt lärande för förskola, grundskola och gymnasie- och vuxenutbildning. Vi vill inspirera och tipsa, vara en plats där skolans personal kan nätverka med varandra. För att vi ska fortsätta vara relevanta för er har vi en önskan så här på tioårsdagen; kan du avvara några minuter skulle det betyda mycket om du ville svara på några frågor om hur du upplever och använder Pedagog Malmö. Du hittar läsarundersökningen här!

Så här såg det ut när Pedagog Malmö presenterades 2011:

Visste du förresten att…

Sedan 2011 har vi publicerat över 1 071 artiklar om pedagoger, skolledare och annan personal på Malmös skolor.

Under samma tid har medarbetare på skolor runt om i staden skrivit nästan 3 500 blogginlägg.

Pedagog Malmö har en podd som heter Podagog Malmö. Du hittar äldre avsnitt här och snart är det nypremiär – håll utkik på en pedagogsajt nära dig!

Du själv kan bidra till vårt innehåll; vill du till exempel blogga om ditt jobb, en metod eller ett arbetssätt, hör av dig till redaktionen på pedagogmalmo@malmo.se

Sedan 2018 är Malmö delar en del av Pedagog Malmö; hos Malmö delar hittar du resurser och färdigt lektionsmaterial.

Vi har ett nyhetsbrev som skickas ut en gång i veckan; det är ett bekvämt sätt att få snabb koll på allt nytt som publiceras på sajterna. Anmäl dig här!

Läs mer om Pedagog Malmös bakgrund här!

Den här sidan skyddas av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och användarvillkor gäller.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

I enlighet med den allmänna dataskyddsförordningen (EU 2016/679), GDPR, och kompletterande nationell lagstiftning lämnar grundskoleförvaltningen i Malmö stad följande information om behandlingen av dina personuppgifter som sker när du väljer att kommentera artikel eller videoinslag på Pedagog Malmö. Läs mer här!