Ordmoln med Word Collage

Ikon för appen word collage.

Ordmoln om Pedagog Malmö.

En del av er har kanske gjort ordmoln av en text med hjälp av webbtjänsten www.wordle.net. Nu finns även denna möjlighet i en app! De ord som förekommer ofta i texten blir större och de ord som förekommer endast en gång blir små.

Ikon för appen word collage.Appen heter Word Collage och kostar 7 kr. Än så länge finns den bara för iPhone & iPad på App Store.

Ordmoln för analys och diskussion

Ordmoln kan användas i skolan på många olika sätt. Man kan t.ex. undersöka en text  som man kopierar från webben eller ett digitalt dokument för att se vilka ord som förekommer oftast.  Det kan vara en faktatext, en debattartikel, en recension eller en utvärdering. Sedan kan klassen tillsammans titta på ordmolnet och göra en analys om vilka ord i texten som förekommer oftast (de största orden) och vilka ord som förekommer mer sällan (de minsta orden) och varför det kan förhålla sig på det sättet. Har ni fler tips om användningsområden, bidra gärna med dem i kommentarfältet.

Klistra in text eller URL-adress – och dela.

I appen kan man antingen klistra in en text eller URL-adressen till en webbsida. Ordmolnet på den översta bilden har jag skapat genom att klistra in webb-adressen till Om-sidan på PedagogMalmö.

Ordmolnet kan du spara i ditt bildalbum, skicka till dig själv via e-post eller dela till Facebook & Twitter.

Skärmavbild hur man gör ordmoln.

Läs mer om appen Word Collage hos Skolappar.nu: http://www.skolappar.nu/word-collage/

Charlotte Christoffersen
it-pedagog, Centrum för Pedagogisk Inspiration

Ikonen för appen app store.Appar till din iOs-enhet (iPhone eller iPad) laddar du hem via ikonen AppStore som finns som standard på din iPhone/iPad. Du måste skapa ett konto för iTunesStore för att kunna ladda hem appar.

Ikonen för appen google play store.Appar till din Android-enhet (smartphone eller lärplatta) laddar du hem via ikonen Google Play Store (tidigare Market Place) som finns som standard på din smartphone/lärplatta.