Den blomstertid nu kommer.. ”BLINK”- Tipp tapp…

Elev i stjärngossestrut spelar på piano.

Tiden går fort när man har roligt brukar det ju heta. Som i en blinkning minns vi våra snubbliga sexåringar som tog steget in i skolvärlden och med ett trollspö förvandlades de från förskolebarn till stolta elever som idag skuttar in på skolan fyllda av förväntningar, vad ska jag få lära mig idag? Allt detta medan våra tonårselever gäspar in december månad och längtan efter ett välkommet jullov.

Människor sitter i ring på golvet med tända ljus.

Såhär i slutet på året är årskrönikor på modet. Om det skulle skrivas en resumé av terminen på vår grundsärskola skulle den innehålla  stående ovationer till fantastiska elever som visar oss vår väg till ett lyckat arbete och som med omåttlig glädje, kämpaglöd och vilja tar sig an utmaningar varje dag med en inställning vi har mycket att lära av. Tänk att springa 1.4 kilometer med ett leende på läpparna när din kropp stretar åt ett håll och du åt ett annat. Eller när du tillslut kan visa med ditt bildstöd vad du så länge haft på hjärtat. Den lyckan och uppskattningen av, det för oss självklara i vardagen bör vi ägna en tanke åt när dagarna rusar fram som om vi befann oss på livets autobahn. Att våga välja inställning – livet handlar inte alltid om att rida ut stormen, utan även om att dansa i regnet. Handen på hjärtat, hur ofta tänker du på och uppskattar det små fantastiska sakerna i livet? Som din rätt att uttrycka känslor och tankar, att kunna stiga upp ur sängen varje dag eller att skänka ett leende till dina nära och berätta hur mycket de betyder för dig.

….Vidare kan jag inget annat än att bocka och buga, det är med stor tacksamhet jag varje dag går till jobbet, en plats där jag spenderar mer tid än med min familj, får förmånen att ha fantastiska kollegor omkring mig. Med alla våra olika egenskaper, förmågor och personligheter skapar vi magi tillsammans då vissa dagar kan kräva både trolleri med knäna och finurligt knåpande utan dess like.

Men dagarna på grundsärskolan är ju såklart inte bara stretande och gnetande utan allra mest känslor av strålande sol, glädje, kunskapande och lustfyllt lärande. Eleverna har fått möta olika kunskapsrum i allt från utforskande av Öresunds liv under ytan till utomhuspedagogikens annorlunda, ibland tokiga lärande. För att inte tala om den rafflande valdebatten som ämneseleverna bjöd in till och som involverade hela skolan på olika sätt. Vidare har det skapats monstermackor, arbetats tematiskt på en rad olika sätt och eleverna i ämnesområden har utifrån sina individuella mål deltagit i mållektioner i allt från estetiska uttrycksformer, sång och musik, löpning och massage.

God jul står på vägg.

….Och så kom då julen. En tid för eftertanke, gemenskap och värme. Just dessa termer gillar jag med julen. Julskinkan, den gnetande julmusiken och pynt sedan oktober kan jag vara utan. Men att få uppleva julen på grundsärskolan är något utöver det vanliga. Våra elever kan det här med att komma i stämning, sjunga in julens alla toner, dock kanske inte samtidigt eller i samma sång och omfamna den värme julen bär med sig. Med adventsmys i lugn och harmoni och ett luciafirande i världsklass kan inget annat än julstämning infinna sig även i det mest dimmiga, grå och grönklädd Malmö… ”Tipp tapp… Tipp, tapp…”  Från oss alla – till er alla: En riktigt GOD JUL!