”Det känns bra ända in i hjärtat”

Massor av elever sträcker sina böcker uppåt.

Närmare 200 sjundeklassare möttes på Malmö Live för att ta emot sin egen bok Stjärnresan 2. Det var stolta elever som ivrigt bläddrade fram sin novell i samlingen.

-Man känner sig speciell, man känner sig viktig. Det känns bra ända in i hjärtat, var kommentarer från eleverna.

-Det var jobbigt i början, tyckte en annan elev, men vi lyckades till slut.

Två elever håller upp sina egna böcker.
Stolta författare visar upp sin bok. Foto: Sergio Montoya
Tre elever håller upp sina egna böcker.
Tre av Stjärnresans författare. Foto: Sergio Montoya

 

Processen har varit utmanande för många elever, men de har fått god draghjälp. Innan de började skriva fick de besök av “unga inspiratörer”, unga malmöbor med skiftande bakgrund som berättat om sin livsresa. De har fungerat som igångsättare för elevernas eget skrivande. Barnen har fått önska vilka personer de velat möta. Bland många spännande förslag blev det till slut Julie Chikane, Mustafa “Almushi” Al-Mashhadani och Suzanne “Suuz” Naffah som besökte klasserna. Julie är dansaren från Rosengård, som gjort en fantastisk karriär. Almushi är känd som komiker på YouTube, Twitter och Instagram och mycket populär bland unga. Suuz kan höras i P3 Din Gata.

Lärarna Christina Steijner och Jenny Pedersen pratar i mikrofon.
Lärarna Christina Steijner och Jenny Pedersen från Videdalsskolan tackar sina elever. Foto: Lisa Bolin

 

Eleverna har skrivit noveller på temat möten, mångfald och möjligheter.  Det har resulterat i många ärliga, självutlämnande och gripande berättelser. Möjligheten att få berätta om sina känslor och skriva om viktiga grejer, är något som eleverna uppskattar.

Projektet Stjärnresan 2 är ett samarbete mellan Pedagogisk Inspiration, organisationen Helamalmö och tre Malmöskolor, Apelgårdsskolan, Sorgenfriskolan och Videdalsskolan. Det är en utveckling av Stjärnresan (1) som Helamalmö bedrivit under flera år. Organisationen ville stimulera ungas lust att skriva och arrangerade en novelltävling som resulterade i en bok.

I Stjärnresan 2 tog projektet ytterligare ett steg framåt genom att låta eleverna möta personer utanför skolans värld. Pedagogisk Inspiration har i ett annat projekt, “Jag är ju bara människa” arbetat med workshops utifrån Barnkonventionen, samt med Unga inspiratörer. Två koncept slogs ihop och blev till en lyckad helhet.

Syftet med Stjärnresan 2 har varit att ge eleverna tillfälle att diskutera och reflektera över normer och värden, men också att utveckla sin språkliga förmåga. I skrivandet har barnen uppmuntrats att uttrycka känslor och tankar. I samtalen kring barn rättigheter har de funderat kring sin identitet och förståelse för medmänniskor.

Det har inneburit en utveckling av elevernas skrivande, utifrån genrepedagogik och i enlighet med kunskapskraven, anser elevernas lärare. Vi har också fått jobba med skolans värdegrund. Det har varit värdefullt för eleverna att få förankra en uppgift i verkligheten. De har fått riktiga mottagare för sina arbeten.

Novellerna är illustrerade av Tony Cronstam, serietecknare som bland annat skapat serien Elvis. Även han har mött eleverna för att visa hur en serie växer fram.

För Tony Cronstam har boken inneburit förverkligandet av en idé han haft sedan en tid tillbaka. I en intervju i Sydsvenskan i december 2016 säger han att alla sjundeklassare borde göra en serie om sin vardag. Boken med serierna borde skickas till Malmös politiker, som ett sätt att visa för dem hur ungdomars liv ser ut.

Boken Stjärnresan 2 finns nu på Malmö stads kommunalrådsavdelning. Så visst har Tonys dröm gått i uppfyllelse.

Anteckningar på papper.
Foto: Sergio Montoya