Det snackas om…

News står på tangtbord.

Nu närmar sig helgen men innan det är dags att sparka av sig skorna och landa i det sköna soffhörnet är det dags att titta närmare på några av de skol- och förskolenyheter som har publicerats i veckan.

Den nationella biblioteksstrategin lämnades i veckan över till regeringen. Bland annat lyfts skolbiblioteken fram som ett akut område som behöver bli bättre. Här kan ni höra nationella samordnaren Erik Fichtelius och om ni vill läsa hela strategin så hittar ni den här.

Vad letar arbetsgivaren efter när de söker efter ny personal? Söktjänsten utbildning.se har kartlagt just detta genom att se vila egenskaper som har efterfrågats i platsannonser. Undersökningen innehåller nästan 2000 platsannonser för olika typer av lärare. Och listan hittar ni om ni klickar här.

Enligt rapporter har förskollärare hög sjukfrånvaro och en ökad psykisk ohälsa. Det är avstampet för en ny rapport från Malmö Universitet och Malmö stad som föreslår hur förskollärares situation ska bli bättre. Bland annat lyfts att uppdraget behöver begränsas, minskade barngrupper och mer utbildad personal. Här hittar du ett inslag från SVT Nyheter Skåne och om du vill läsa hela rapporten hittar du den här.

Anna Ekström är Sveriges nya socialdemokratiska utbildningsminister. Hur ser hon på sitt uppdrag de kommande åren? Och vilken typ av skolpolitik kommer egentligen att föras på regeringsnivå? Det är några av frågorna i Skolministeriets samtal med henne. Du ser det här.