Eleven Sandra bjöd in kommunalråd till Lärvux

Sandra står på balkong.

Kommunalrådet Andreas Schönström (s) besökte Lärvux på Heleneholmsskolan i april, efter att ha blivit inbjuden av Sandra Sandvall som studerar där.

– Det är inte varje dag man får träffa en politiker. Vi är glada att han kom till oss, att han tog sig tid till det. Det blev ett bra utbyte, säger Sandra.

Under besöket träffade Andreas Schönström elever och personal på Lärvux och fick chansen att ställa egna frågor och bli intervjuad av eleverna.

Andreas Schönström tillsammans med elever.
Andreas Schönström och Sandra Sandvall tillsammans med elever och personal på Lärvux, Heleneholmsskolan

– Han berättade om sitt jobb, hur hans dagar ser ut med resor och besök. Det är mycket på ett bord att hålla reda på för en politiker. Vi berättade om vår verksamhet på Lärvux, vad våra lektioner går ut på och hur våra dagar ser ut. Att en del har jobb vid sidan av skolan. Och framförallt att det är roligt att studera här, man lär sig något nytt varje dag, säger Sandra.

Bildgruppen på Lärvux visade upp sin konst som de hängt upp till vernissage, medan svenskgruppen målade egna bilder som också hängdes upp. Även Andreas Schönström fick chansen med staffli och penslar.

– Vi tyckte att han också skulle måla en tavla. Han målade Öresundsbron. För att vara gjord av en politiker blev den väldigt bra, så vi hängde upp hans också, säger Sandra med ett leende.

En bild av verksamheten

– Han är ju politiker… Men han är ju en människa som alla andra också. Han fick helt godkänt, han verkar öppen, glad, positiv och reko, säger Sandra.

Det blev också en rundtur i Lärvux lokaler och andra delar av Heleneholmsskolan.

– Vi tyckte att han skulle få en bild av vår verksamhet men också ta till sig en bild av Heleneholmskolan som helhet. Så här ser det ut, helt enkelt. Jag tycker att han fick en bra och samlad bild av oss och skolan, säger Sandra, som gärna vill besöka Andreas Schönströms arbetsplats:

– Vi tycker att det hade varit kul att se var han jobbar. Se hans arbetssituation och få en uppfattning om hur ansträngande det är att vara politiker.

Text och foto: Susan Englund, Lärare/Informatör, Komvux Malmö Södervärn