En cirkusföreställning i världsklass

Barn skapar pyramid genom akrobatik.

Inför en fullsatt studiehall med förväntansfull publik kom kvällen alla väntat på. Premiärnerverna gjorde sig på olika sätt påminda, stämningen var på topp. Äntligen var det dags för cirkusföreställning på Örtagårdsskolans grundsärskola.

Under flera veckors tid har det övats, fixats och grejats, det har känts att det är något på gång. Och förra veckan fick vi alla berörda bevis på detta. Eleverna genomförde en strålande cirkusföreställning som bjöd på allt från akrobatik och jonglering till bollkastning, balansuppvisning och avslutandes med ljuvlig skönsång, inte ett öga var torrt.

Cirkusföreställningen fick detta läsår ersätta det traditionella föräldramötet som ibland kan bli något glesbefolkat, den här kvällen kom alla. Det var fint att se stoltheten hos föräldrar och vårdnadshavare när de såg sitt barn strålande glad på toppen av en mänsklig pyramid eller jonglerades med käglor och bollar – det var härligt att se deras ibland förvånade och lite chockade blickar, tänk att mitt barn kan så mycket!

För min del kan jag inte ta åt mig ett dugg av äran – jag fick förmånen att bara njuta i publiken. En stor eloge till mina fantastiska kollegor som gjort koreografi, övat, peppat, organiserat, kämpat och med ett omåttligt engagemang gjort våra elever till de stjärnor de är. Tack för det!

Cirkusföreställningen blev inte bara en succé den är även ett levande bevis på hur man kan jobba ämnesövergripande och klassöverskridande utifrån projekt. Genom rörelse, balans och motorik finns självklara inslag från idrott och hälsa och dess kursplan, kapitel ett och två i läroplanen är ovärderliga, värdegrunden finslipas då föreställningen kräver samarbete, skapar gemenskap, öppnar upp för tilltro för sin egen och andras förmåga, våga lita på sin kompis och öva på att lyssna och försöka förstå hur någon annan känner. Språkmål som jonglera, pyramid och scen blir självklara och pricken över i:et och som en strålande avslutning bjöds det på engelska i form av allsång. Hela kalaset avrundades med att eleverna visade upp sina förmågor i hemkunskap med goda hembakade kakor, där det både krävs att man bland annat kunde lista ut hur mycket en deciliter är och kunna tyda ett recept i tur och ordning.

Föreställningen kommer vara och förbli en snackis, det är inte alla skolor som har en egen uppsättning cirkusartister att plocka fram – Cirkus Örtagårdsskolan ”Go strong, yeeh”!