Engelska hyllan på Djupadalsskolan

Hur väcker vi nyfikenheten för engelska i undervisningen? Detta har vi diskuterat mycket och därför kom önskemål om nya fräscha böcker till vårt bibliotek.

Engelska hyllan

Med vår ansökan om Kur-pengar kunde vi påbörja vårt arbete med ”Engelska hyllan”. Det har inte varit så lätt att hitta lättlästa engelska böcker som passar för framförallt de yngre barnen.  Med lite hjälp från BTJ kunde vi dock lotsa oss fram i deras djungel av böcker på olika nivåer.

Vår tanke var att hitta engelska böcker som barnen redan känner till och har läst på svenska.  Där valde vi bl a  ”Lassemajas detektvibyrå” och ”Dagbok för alla mina fans”.  Mer lättläst är böckerna om Palle och Vitello. Där valde vi också att göra några klassuppsättningar.

Särskilt önskemål för de yngre barnen var bilderböcker för högläsning. Där var det nästan svårt att välja bland ett fantastiskt utbud.  Det finns så många härliga engelska bilderböcker!

The Whodunit Detective Agency

En pedagog i trean tog sig an att läsa ”Lassemaja Cirkusmysteriet” på engelska i sin klass. Först pratade de om utvalda ord från texten och sedan läste pedagogen ett kort stycke högt. Efter högläsningen pratade man om berättelsen och diskuterade.  Trots att historien var välkänd för barnen var det ganska svårt att förstå. Det kanske passar bättre att läsa ”Jason” eller ”Vitello” i trean.

 

Text och foto: Anna Nordström och Kerstin Johansson, Djupadalsskolan