Får pedagogpris för relationell pedagogik

Pedagogerna på Junibacken, Almgårdens förskola, tar emot Malmö pedagogpris 2022.
Så här såg det ut när Josefine, Bojana, Fatemeh och Gjulbear överraskades med priset. Foto: Lina Haskel
Vinnare av Malmö pedagogpris 2022 i kategori förskola: Avdelning Junibacken, Almgårdens förskola!

Äntligen delades det första av de tre Malmö Pedagogpriserna ut! Årets vinnare i kategori förskola är Avdelning Junibacken på Almgårdens förskola. På Junibacken jobbar fyra duktiga pedagoger: Josefine Ekholst, Bojana Rados, Gjulbear Bekirovska och Fatemeh Samadi som vinner priset för sitt fina tillsammansarbete med barnen i fokus.

Många ville vara med när priset delades ut av förskoledirektör Serene Rosberg i spetsen. Förskolans ledning, som planerat överraskningen ville självklart delta och även några kollegor tittade in för att fira sina vinnarkollegor. På plats var även både Sydsvenskan och Skånska Dagbladet samt fotografer från Pedagog Malmö. Så det var med andra ord en stor delegation som stormade in och överraskade vinnarna på plats på Almgårdens förskola.

Förvaltningsdirektör Serena Rosberg höll i trådarna och läste juryns motivering och delade ut en check på 5 000 kronor var till alla pristagarna. Pengarna får pristagarna använda till kompetensutveckling. Nyfikna barn strömmade till för att se vad som stod på. Mest lockade nog de stora ballongerna och alla applåder och hurrarop.

Dina cookie-inställningar hindrar dig från att se innehåll från Brightcove. Du kan enkelt ändra dina inställningar för Funktionella cookies, så att du kan ta del av innehållet.

Juryns motivering

”På Junibacken sätts relationer i fokus. Pedagogerna bemöter varje barn utifrån ett relationellt förhållningssätt, där relationen mellan barn och pedagog är otroligt viktig. Förhållningssättet genomsyrar även dialogen och samspelet med vårdnadshavare, som uttrycker att professionaliteten och ansvarstagandet i pedagogernas bemötande skapar trygghet både för dem och barnen.

Den beprövande erfarenheten omprövas, diskuteras och granskas av pedagogerna själva för att hela tiden utveckla lärandet på avdelningen. Medarbetarna på Junibacken är nyfikna, engagerade, positiva och brinner för sitt arbete. Undervisningen utgår från det lustfyllda lärandet med barnen i centrum. Pedagogerna lägger stor vikt vid att vara närvarande och lyssnar in varje barns behov. De säkerställer att barnens inflytande genomsyrar hela verksamheten. Stort fokus läggs på språkutveckling där barnens olikheter är en tillgång för lärandet, som utgår från respekt och empati.”

 

Blev kallade till möte

Lite misstänksamma hade pedagogerna hunnit bli. Inför den här dagen hade ledningen på förskolan lagt ner ett stort jobb på förberedelser, letat upp telefonnummer till pedagogernas anhöriga för att se till att alla kunde vara på plats. De blev kallade till möte med förevändning att ”diskutera ert arbetssätt och hur vi kan anpassa för ett enskilt barn”. Men de vågade inte riktigt hoppas på att de skulle vara nåt så här kul som att vinna Malmö pedagogpris 2022!

– När jag såg kameran så tänkte jag att det var Uppdrag granskning som kom, säger Josefine.
– Jag var smart nog att misstänka att det var nåt på gång, men inte smart nog att platta håret och fixa till mig, säger Gjulbear Bekirovska och skrattar.
På förskolan finns fyra avdelningar, som alla samarbetar och ställer upp för varandra vilket biträdande rektor Maria Kapinska gav många exempel på. Det är tydligt att priset betyder mycket för hela förskolan och att alla gläds åt att kollegorna prisats. Barnen på avdelningen, som är 3-6 år, är eniga: ”Vi har de bästa fröknarna!”
De fyra pedagogerna under ett regn av guldfärgad konfetti. Personerna skrattar och ler stort.
Konfettiregn över de vinnande pedagogerna. Foto: Lina Haskel

”Har aldrig haft det så bra som nu”

–  Grattis! Hur känns det?
– Vi är helt chockade, det känns nästan overkligt! säger vinnarna nästa i kör. Vi vill tacka barnens föräldrar som har nominerat oss, utan vårt fina samarbete hade vi inte stått här idag, säger Josefine Ekholst.

– Vad är det bästa med ert jobb?
– Jag har aldrig haft det så bra på min arbetsplats som jag har nu. Vi skapar meningsfullhet varje dag, säger Josefine Ekholst. De andra vinnarna håller med och Gjulbear Bekirovska fyller i att det är glädjen i barnens ögon som är det bästa med jobbet.

– Jag får lön för att göra något jag älskar, säger Gjulbear Bekirovska.

– Vi trivs med varandra helt enkelt, säger alla.

– Det var rekord i antal nomineringar i förskolan i år, varför står som ni vinnare tror du?
– Vi vet inte riktigt varför vi har vunnit, men nåt kändes lite skumt när jag blev hitkallad trots att jag egentligen vabbade, säger Josefine Ekholst och skrattar. Alla vinnarna är överens om att det är ett pris de verkligen delar med varandra, resten av kollegorna på förskolan, ledningen och inte minst föräldrarna till barnen på avdelningen.

– Ni har vunnit 5 000 kronor var att använda till kompetensutveckling, vad ska ni göra för pengarna?
– Vi ska använda pengarna klokt, vi ska diskutera med vår försteförskollärare och se vad barngruppen behöver, säger Josefine Ekholst.

”Känner oss uppskattade varje dag”

– Vi känner oss uppskattade varje dag, vi har föräldrar som är superduktiga på att ge feedback, säger Gjulbear Bekirovska.
– Vi har en daglig och öppen kommunikation med föräldrarna, skojar mycket med dem som en del i att bygga relationer. Föräldrarna ser oss som viktiga vuxna i barnens liv, säger Bojana Rados och berättar om en mamma som pratar samma språk som hon som är så glad över att få möjlighet att fullt förstå.
– Vi uppmärksammar varandras kompetenser och ser till att det som varje pedagog är bäst på utnyttjas och kommer till användning, säger Josefine Ekholst.
– Jag ska alltid ha med mig diplomet och checken, på bussen, på cykeln, överallt. Jag är så stolt! säger Fatemeh Samadi och ler stort.
De vinnande pedagogerna på Almgårdens förskola, med förskoledirektör, rektor, bitr. rektor och förste förskollärare.
Fr.v. förste förskollärare Beata Wlodarzyk, Josefine Ekholst, rektor Dimitra Theodoritis, Bojana Rados, Fatemeh Samadi, bitr. rektor Maria Kepinska, förskoledirektör Serene Rosberg och Gjulbear Bekirovska. Foto: Lina Haskel

”Viktigare än alla pengar på banken”

– Bojana är bra på att läsa, Josefine är bra på att jobba, Fatemeh och Gjulbear är bra på att leka, har barnen berättat för mig, säger Maria Kepinska, biträdande rektor.
Rektor Dimitra Theodoridis citerar en av nomineringarna, ”jag lämnar min ögonsten” och reflekterar kring att det är viktigt att komma ihåg det varje dag:
– Föräldrar lämnat det viktigaste de har, viktigare än alla pengar på banken.
– Detta priset är så viktigt för hela förskolan, att fler får se vilken fantastisk förskola detta är. Vi ska sprida detta till hela området, säger Beata Wlodarczyk, försteförskollärare som är så glad att hon var nära att försäga sig till en vårdnadshavare på morgonen.
Efter dagens glada överraskning ska alla barn på förskolan få glass för att fira och pedagogerna tillägger att de ska ordna en fest tillsammans med barnen nästa vecka.

Övriga finalister

Totalt inkom 155 nomineringar i kategori förskola (fskf) till pedagogpriset. Här är hela listan med nominerade! Både enskilda pedagoger och hela avdelningar nominerades. En urvalsgrupp har haft ett digert arbete med att läsa alla motiveringar och tagit referenser, övervägt, bedömt, diskuterat och till slut utsett tre finalister i varje kategori. Pedagogisk inspirations styrgrupp har sedan utsett vinnarna i respektive kategori.

Övriga finalister i kategori förskola var:

Ivan Milovan, Augustenborgs förskola

Karin Hellberg, Tröskans förskola