Fibonacciklubben för matematikintresserade mellanstadieelever

Tre elever gör tummen upp.

Vilken energi man kan få av elever!

Jag och min kollega besökte Borgarskolan och träffade Arvid, Linn och Teodor. Tre matematikintresserade studenter som vill sprida sitt engagemang för matematik och få yngre elever att se hur roligt det är att jobba med matematik när man träffar likasinnade och får resonera och lösa problem och kanske till och med hittar en lust till att tävla. Idén till Fibonacci-klubben kom av egna erfarenheter, behov och minnen från mellanstadiet: ett behov av att utmanas ordentligt, träffa likasinnade och få ägna sig totalt åt matematiken. Medlemmarna i klubben kommer få arbeta med problemlösning där man både själv får sitta och fundera men även resonera i grupp för att tillsammans lyckas hitta en eller flera lösningar. Inspirationen kommer från Valentina Chapavolavas mattebloggen. Till sin hjälp har de läraren Svetlana Lantchenko.

Andra bra sidor där man kan hitta problemlösningsuppgifter är NCM-s hemsida och lärportalens problemlösningsbank.

Vilket underbart initiativ, elever möter elever som alla har ett gemensamt intresse: matematik. När vi träffade Arvid, Linn och Teodor kunde man riktigt känna deras engagemang. Det ska bli oerhört spännande att följa deras arbete.

Första träffen är på onsdag 18.30 dit man, som intresserad, kan anmäla sig här.

Klubben kommer att träffas varannan vecka med start onsdag 4/10 15.30-16.30 på Borgarskolan. Hitintills har man fått in intresseanmälningar från 16 elever från olika grundskolor i Malmö.

Text: Anna Moberg