Författarbesök på sfi – Joel Berglund

Joel Berglund föreläser i klassrum.

Joel Berglund, född 1988 i Stockholm och bosatt i Jönköping, arbetar som sfi-lärare och författare. Hösten 2016 debuterade han med sin lättlästa roman På Insidan på Vilja förlag och sedan dess har det kommit ut fler.

– Jag vill att så många som möjligt ska kunna läsa bra böcker. Det är därför jag skriver lättläst skönlitteratur.

Joel Berglund föreläser i klassrum.

Bibliotekspersonalen på Södervärnskolan hade på Instagram skrivit om hans böcker På insidan och På utsidan och Joel fick syn på detta. Han kontaktade dem och frågade om han fick besöka bokcirklarna som läst böckerna. Det fick han gärna och den 11 oktober mötte han personal och elever på Komvux Malmö sfi.

Joel arbetar som lärare tre dagar i veckan på sfi studieväg 1. Under studietiden i Linköping ville han jobba och tjäna pengar samtidigt med studierna.

– Jag svarade på en annons om lärarjobb på ett fängelse, Skänninge-anstalten, och fick jobbet. Jag var bara 22 år då. Jag tror man bör vara lite äldre om man ska jobba på ett fängelse, men det gick bra i alla fall. Jag jobbade där i tre år.

Joel Berglund föreläser i klassrum.

Två dagar i veckan ägnar Joel åt att skriva. Förutom lättläst skönlitteratur skriver han också läromedel och poesi. Hur började författarskapet?

– Jag började tänka mycket på vad jag sett och upplevt på fängelset och ville berätta om det. Jag valde att skriva lättläst, eftersom många av de som sitter i fängelse inte läser så bra. Några har aldrig gått i skola. ”Jag skriver lättläst så att de också kan läsa min bok”, tänkte jag och så började det.

På insidan handlar om en ung kille, Tomas, som sitter i fängelse. Läsaren får följa honom under en vecka i det dagliga livet på en anstalt, med hårda regler och tuffa relationer. Tomas får plötsligt veta att han har en dotter. Då börjar han drömma om ett liv som pappa och ett liv i frihet.

– Jag träffade många som Tomas när jag jobbade i fängelset. Människor som kommer i fängelse på grund av droger och missbruk. De saknar sina barn och försöker hjälpa de yngre internerna.

Joel Berglund föreläser i klassrum.

Till slut fick eleverna ställa frågor till författaren. ”Blir det en tredje bok om Tomas?”

– Det är många som frågar det. Kanske, vi får se.

”Varför blev du författare?”

– För att jag älskar att läsa och skriva.

”Vilka råd har du om man vill bli författare?”

– Att läsa, läsa, läsa och skriva, skriva, skriva, svarade Joel.