Idag släpps magasinlatin.se

Elever och lärare minglar.
Magasinlatinmingel

I informationsmailet till lärarna på Malmö latinskola står det:
”Magasin Latin är tänkt att bli vår gemensamma webbtidning och digitala framsida där elever och personal medverkar på lika villkor.”

Väldigt träffsäkert skrivet av Klas, som är digital didaktiker på Malmö latinskola.

Med projektet vill vi skapa en yta där vi kan berätta vår historia för varandra på skolan. Det elever och personal skriver skall blandas och det ena är inte viktigare än det andra. En community helt enkelt!

För att komma dit vill vi att en bred grupp bestående av vem som helst som verkar på Malmö latinskola skall bidra till innehållet i magasinet. Det måste vara lätt! De digitala didaktikerna Jonas, Klas och Lars (jag själv) kommer att finnas tillgängliga för alla som vill bidra och hjälpa alla som vill igång.

Det är också dessa tre som ingår i interimredaktionen som i princip kommer att upplösas när den nya redaktionen bildas den fjortonde februari klockan elva i gamla aulan på Latinskolan. (Om nu inte någon av oss eller alla tre vill fortsätta för att vi tycker det är kul, och det är det ganska mycket som talar för…) Redaktionen skall bestå av de som är intresserade av redaktionellt arbete och att uttrycka sig. Dessa skall leda magasinets utveckling framåt. Arbetet kommer också innebära att redaktionen måste kolla att inläggen följer värdegrunden och att göra det lätt för den som skriver att göra bra ifrån sig.

Maria Jarlsdotter klipper invigningsband.Vi har trots ett internt ändamål ändå valt att lägga tidningen på en publik adress för att vem som helst skall kunna titta in på vår ”digitala framsida”. Det finns självklart en underliggande agenda att visa upp skolan, precis som man gör på t.ex. öppet hus, för kommande elever och föräldrar, men det kommer inte att hindra redaktionen från att vara en oberoende kraft som skall kunna både hissa och dissa saker som händer. Så länge värdegrunden respekteras och kommunikationen är saklig så skall man få arbeta i fred. Ansvarig utgivare är Maria Jarlsdotter, vilket någonstans gör att skulle omdömet totalhaverera, så kan hon såklart dra i handbromsen. Men ändå…

Det skall hur som helst vara väldigt mycket friare än om en ”jury” bestående av bara lärare skulle bestämma vad som skall publiceras. Magasinets innehåll skall kunna vara en hundskit i snödrivan om det behövs. Det måste få lov att vara personligt och få vara lite obekvämt.Besök sajten här: www.magasinlatin.se

Text: Lars Berggren