MIK-nyhetsbrevet vecka 40: Mäktigast i Sverige, antiken som bricka i maktspel, bibliotek och MIK och gamingkultur på nätet

Russia Today om de eventuella förändringarna i läroplanen för historia.
Russia Today om de eventuella förändringarna i läroplanen för historia.

Sent omsider och på den för lärare inte alltid ultimata tiden fredag eftermiddag så kommer då ett nytt MIK-nyhetsbrev med högt och lågt i en salig mix. Förhoppningsvis hittar ni något av intresse.

Therese Lindgren är mäktigast i Sverige

Medieakademin har släppt sin årliga rapport Maktbarometern som mäter hur mycket genomslag och följare olika aktörer på de digitala arenorna har. Topp tio listan 2019 ser ut så här:

Maktbarometerns totallista 2019

  1. Therese Lindgren (+1)
  2. Joakim och Jonna Lundell (-1)
  3. JLC (+1)
  4. Newsner (+3)
  5. Pewdipie (0)
  6. Noted media (+10)
  7. Expressen (-5)
  8. Aftonbladet (0)
  9. Djurens rätt (+10)
  10. Ben Mitkus (-4)

Här finns det mycket att diskutera med eleverna om. Vet de vilka alla på listan är? Hur många av dem följer de? Skiljer det sig vilka pojkar och flickor följer? Följer reell ”makt” med stora följarskaror?

Therese Lindgren tror att framgången beror på att hon uppfattas som “the girl nextdoor”:

Jag pratar om personliga saker som kärleksproblem, ångest och panikattacker, känslan av att inte ha tillräckligt mycket vänner och att inte passa in. Sådant som de allra flesta någon gång i livet går igenom, men kanske känner sig ensamma i. Medieakademin

I sammanhanget är det ju intressant att sätta samman vad hon nämner som framgångsfaktor med vad Johan Wanloo diskuterar i sin krönika som länkas längre ner.

Se gärna Emanuel Karlstens medverkan i TV4 när han presenterar rapporten.

Emanuel Karlsten: ”De når flest svenskar på sociala medier”

Maktbarometern 2019

Sverigebilden och desinformationsmekanismer

Förra veckan kunde vi läsa om hur information kan vridas, vändas och feltolkas i propagandasyfte i en pedagogisk artikel av Patrik Oksanen. Vill man fortsätta på samma tema kan man läsa Anders Lindbergs ledare i Aftonbladet som följer hur en slarvig tolkning av en nyhetstext transformeras till politisk propaganda. Läsvärt för att förstå hur desinformationsmekaniker fungerar i praktiken.

Moderaterna gästspelar i Putin-TV

Skärmdump från RT som läser: "Swedish school under fire for forcing kids to take part in climate strike"
Skärmdump från RT 30/9 2019

Relaterat är det alltid intressant att kolla på rysk statsmedia som Russia Today och Sverigebilden de förmedlar. Vad är det för typ av nyheter de väljer att plocka upp och hur formulerar de sig i dessa? Vilket narrativ om Sverige vill de bygga och varför?

Som ett exempel kan vi ju kolla på deras nyhet om att antiken föreslogs tas bort i de kommande reviderade läroplanerna, vilket förresten nu är ändrat meddelade Skolverket tidigare idag.

Sweden could drop ancient history from school curriculum in favor of gender roles & postmodernism

I ingressen läser vi att:

”Swedish state schools may drop ancient and medieval history from the curriculum to make room for postmodernism and “democratic values,” according to a controversial new proposal that has enraged many Swedes, local media reports.”

Vilken är Sverigebilden de försöker förmedla och varför?

Övrigt gott och blandat

MIK-portalen

Årstaskolans MIK-portalen innehåller en massa bra färdigt lektionsmaterial man kan använda eller inspireras av och ett besök rekommenderas varmt.

MIK-portalen

På tal om det där med unga och deras telefoner

Många förfäras över ungas mobil- och sociala medieranvändning men jag tror det kan vara värt att försöka nyansera den diskussionen lite grann. Ett sätt kan vara att läsa Johan Wanloos förnämliga krönika som sätter fingret på vad som är så lockande med att följa kändisar på nätet:

Vi slutar aldrig vara nyfikna på andra. Om personerna vars öden och äventyr vi följer är uppdiktade eller inte spelar ingen större roll. Den som inte förstår att alla influencers fantastiska liv och de spännande draman de upplever (och de dyra kläder de har på sig) är lika mycket fiktion som ”Sagan om isfolket” är väldigt naiv.

Det är dags att vinna ungdomarna tillbaka!

UR Wikimania

På URPlay hittar man nu alla föreläsningar från konferensen Wikimania med tema fri kunskap och de globala hållbarhetsmålen.

UR Samtiden – Wikimania 2019

MIK och bibliotek – en lägesrapport

Svensk biblioteksförening har sammanställt en lägesrapport kring hur utvecklingen sett ut inom forskningen och vad man ser för utveckling framöver vad gäller bibliotekspraktiken kopplat till MIK-området. 

Olof Sundin konstaterar i en intervju om skolbibliotekariernas roll:

”[…]det gäller att de argumenterar för sin professionella kompetens och att de får chans att vidareutveckla sin profession som pedagoger, kunskapsförmedlare och samhällsaktörer. Skolbibliotekarierna är faktiskt ännu viktigare än själva skolbiblioteken.” Sid 8.

MIK och bibliotek – en lägesrapport

Bokomslag MIK och bibliotek
MIK och bibliotek

MIK-tema på bokmässan

I väntan på att UR Samtiden ska publicera sina filmade föreläsningar så kan Digitala Bibliotekets rapport från mässan vara värd att kolla upp, den innehåller också länkar till diverse nya rapporter och skrifter.

Kraftsamling för MIK

Ny rapport: Gaming och yttrandefrihet

Vill man uppdatera sig kring juridiken som gäller kring kränkningar och brott på nätet samtidigt som man bildar sig i spelkulturen är Mårten Schultz och Johan Rosells nya rapport Gaming och yttrandefrihet väl värd att läsa.

På alla platser där människor kommunicerar med varandra finns en risk att stöta på otrevligt beteende. Ibland är beteendet inte bara otrevligt utan brottsligt eller på annat sätt kränkande. När detta sker på internet använder vi ibland ordet ”näthat”. Näthat kan förekomma i många olika internetmiljöer. Den här boken handlar om s.k. hatbrott och näthat i gamingkulturen. Som spelare/gamer finns flera plattformar du kommunicerar på online bl.a. ”in-game”
(dvs. i spelet medan du spelar) och via programvaror för internetbaserad (röst-) kommunikation (t.ex. Discord, Teamspeak och Skype). Du kanske skriver i chatten på streamingsajter (t.ex. Twitch, Youtube och Mixer) eller kommenterar på forum, sociala nyhetssidor eller andra liknande medier för delning av nyheter (som t.ex. Reddit, 9gag, 4chan). Deltagare i gamingkulturen (i bred bemärkelse), däribland företagen och personerna bakom spelen, gamers på hobby- och professionell nivå, personligheter (såsom streamers, kommentatorer, m.fl.), moderatorer och skribenter, har inte heller undgått näthatet. (Sida 9).