Scout redo på Sfi Södervärn

Kvinna föreläser framför projicerad presentation.

Scouterna har 50 miljoner medlemmar och finns över hela världen. Bara i Sverige verkar 65 000. En av dem – Michaela Rábová – informerade om scouternas verksamhet för Sfi-elever på Södervärnskolan i mars.

– Jag kom till Sverige 2012 för att plugga på Lunds universitet. Sedan fick jag jobb här och gick med i scouterna. Jag vill nu motivera andra att lära sig språket och skaffa jobb. Det går! Men att vilja är viktigt, liksom självdisciplin. Och så är det bra att engagera sig i en förening eller organisation – som exempelvis scouterna, säger Michaela, som bjöds in till Sfi Södervärn av läraren Cecilia Öquist.

 

Scouternas symbol – liljan – är också en symbol för fred.

– Alla kan vara med. Vi är en religiöst och politiskt obunden organisation och deltar i många nätverk för fred, demokrati och miljö. För scouterna är naturen hemma, säger Michaela.

 

Scoutkårer finns i hela Sverige – från norr till söder – och i Malmö finns 16 stycken. Scoutrörelsen i Sverige handlar mycket om naturen, menar Michaela.

– Vi har många aktiviteter i naturen. Vi värnar om naturen och en hållbar utveckling. Samarbetet – gruppen – är också viktigt för oss. Scoutmetoden är en metod för personlig och social utveckling genom att vi lär genom att göra i den lilla gruppen. Varje scout får möjlighet att utvecklas utifrån sina egna förutsättningar.

Kvinna föreläser framför projicerad presentation.

Scouterna grundades i Storbritannien år 1907 när Robert Baden-Powell samlade 20 pojkar på Brownsea Island utanför Englands sydkust till det som skulle bli det allra första scoutlägret. Scoutlagen handlar om att vara en schysst kompis och medmänniska.

 

– Scouterna finns i hela världen. Vi lär känna varandra och verkar för fred. Vi bryr oss, både lokalt och globalt. Det finns ideella uppdrag inom de flesta områden, och du kan i regel engagera dig oavsett var i landet du bor, säger Michaela.

 

Var redo! Alltid redo! är scouternas valspråk.

bliscout.nu

www.scouterna.se