Code Week är igång – Häng med på programmeringsfesten
Sex, löpning och rock’n’roll
Många värjer sig mot denna trend och avfärdar den som klyschig och materialistisk. De menar att fokus inte längre ligger på hälsa och välmående utan att det snarare är ett uttryck för status och att man smidigast klättrar på den sociala stegen med löparskorna på. Förra sommaren sände P1 serien ”Upploppet” där första delen handlade om kulturlöparna som bytt ut droger mot sex, löpning och rock’n’roll. Men även om det säkert ligger en del i att många använder sig att träningen som en statusmarkör, så måste det väl ändå vara bra att folk rör på sig! Inte minst när en annan rådande trend i samhället är ökad övervikt med ohälsa som följd.
Jag kallar mig “löpare” och då menar jag inte en sådan man lägger på bordet. För mig har det alltid varit en viktig del av min vardag att träna. Under min uppväxt tränande jag handboll och under studenttiden spelade jag squash 4-5 gånger i veckan. Men löpningen har hela tiden funnits där som ett komplement. I samband med min första föräldraledighet för fem år sedan tog jag dock tag i löpningen på allvar. Jag kom nämligen då på att jag lika gärna kunde springa med vagnen som att gå. Och ganska snart var jag uppe i ca en mil löpning om dagen… med vagn. Och då snackar vi inte joggingvagn, utan ett hederligt och stabilt skepp till vagn. Reaktionerna bland mötande var minst sagt varierande. Många hejade och gav mig glada tillrop, men jag möttes också av suckar och kommentarer i stil med “vad 17 ska det vara bra för!?”.
Och vad 17 var och är det bra för? Jo, det gör mig stark, frisk och glad. Idag springer jag 40-80 km i veckan och det gör att jag får energi och styrka till familjen och till mitt heltidsjobb. Jag föredrar att springa långt framför kortare distanser då jag hellre håller ett lite lägre tempo. Min favoritdistans är halvmarathon, men en gång per år siktar jag på att genomföra ett marathonlopp eller likande. Nu till hösten hägrar Berlin marathon.
Det sporrande i längre distanser är att man får slita både med det mentala och med fysiken. Och jag kan bara instämma med den japanske författaren Hariku Murakami: “Pain is inevitable. Suffering is optional.” För visst gör det många gånger oerhört ont, men allt handlar om ditt förhållningssätt och din inställning. Att springa och att springa långt är otroligt kreativt och inspirerande. När du springer är du i rörelse och rörelsen för dig framåt, så även dina tankar och ditt lösningsfokus. I löpningen finner du glädjen att arbeta och lyckan att nå dina mål. Jag jobbar väldigt bra när jag springer och många av mina problem, såväl på jobbet som privat, löser jag när jag är ute på mina löparrundor.
I Skåne finns fantastisk natur som inbjuder till löpning. Eftersom jag bor i norra Lund, så springer jag oftast där och då med en förkärlek för S:t Hans backar.
Inget bygger nämligen löpstyrka och kondition så bra som att springa i uppförsbackar. Motståndet i lutningen tvingar dina muskler att arbeta hårdare och mer effektivt i varje steg. När du blir starkare blir din steglängd mer effektiv och hastigheten ökar.
I Malmö kan jag verkligen rekommendera Ribban och Pildammsparken. En fin 10 km slinga som löper genom parkerna i centum och längs havet är Hälsans stig. Kungsparken, Slottsparken, Öresundsparken, Ribersborgsstranden, Limhamnsfältet och Öresund utgör omgivning till Hälsans Stig. Hälsans stig finns även i Kirseberg och denna slinga är totalt 6 km. Mer om konceptet kring Hälsans stig kan du läsa här.
Bokskogen är dock svårslaget och i Skåne finns det massor av fantastisk bokskog. Bara en liten bit utanför Malmö mellan Bara och Skabersjö i Svedala kommun ligger Torups rekreationsområde och här finns en mängd olika slingor i vacker bokskog. Och man behöver inte ens längre ha bil för att komma ut till Torup. Man kan både cykla och ta buss.
Invändningarna som förs fram mot att träna är dock många och jag får ofta höra att man inte har tid, att man saknar motivation, att man saknar energi och att det är för kallt, för varmt, för blåsigt, för regnigt. Men allt detta sitter i ditt eget huvud. För varje minut du investerar i träning, så får du mer än dubbelt tillbaka i form av energi, styrka, hälsa och glädje.
Så snöra på dig skorna, eller om du hellre föredrar att springa barfota, och ge dig ut!
Vi ses i löparspåret!
Text: Karin Ahlstedt