Skolbibliotek Malmö – inte bara böcker

Skärmavbild från Skolbibliotek i Malmö.

Nu har skolorna kört igång på allvar. Som ett stöd och samling av resurser finns skolbibliotekskatalogen, Skolbibliotek Malmö. Alla elever och personal har ett konto (lånekort) i skolbibliotekskatalogen. Utöver att söka efter böcker finns en mängd resurser och tjänster tillgängliga.

Känner du till alla?

Hantera lån
Du hittar Skolbibliotek Malmö i Bokmärkesfältet när du är inloggad i Chrome. I mappen Bokmärken finns en direktlänk till Skolbibliotek Malmö. Där kan du välja att söka direkt i sökrutan, eller logga in. Du loggar in genom att klicka på Logga in med Malmö Apps. Då kommer du till ditt hembibliotek som är den skola du tillhör. Där kan du genom att klicka på rullistan under ditt namn få fram Melib där du bland annat kan låna om dina böcker.

Film som visar hur du loggar in.

Skapa samlingar
När du är inloggad och klickat på Melib har du också möjlighet att skapa samlingar. En samling kan vara en grupp av böcker, filmer eller andra resurser som finns i bibliotekskatalogen. Om du till exempel arbetar med ett speciellt tema kan du skapa en samling över alla böcker, filmer, e-böcker och ljudböcker som handlar om det specifika temat. Du kan sedan välja att dela denna samling på olika sätt. Maila till din klass eller kollegor, få en länk som du kan lägga på din webbsida eller dela på sociala medier.
Tips! Låt varje elev göra en samling som heter Min läsdagbok och be dem lägga till alla böcker som de läser. I slutet av terminen kan de dela samlingen med dig så kan du se vilka böcker som eleven läst.

Film som visar hur du skapar en samling.

E-böcker och ljudböcker
I Skolbibliotek Malmö finns just nu mer än 40000 e-böcker och 8000 ljudböcker. Du kan filtrera på olika sätt i Skolbibliotek Malmö genom att välja e-böcker eller ljudböcker och sortera efter utbildningsnivå så det passar dina elever. De allra flesta e-böcker och ljudböcker går att läsa online, och det går bra att låna två böcker/vecka. Föredrar du att läsa och lyssna i din smartphone så finns det en app som heter Biblio där du kan göra detta.

Strömmande media
På Malmös grundskolor har vi Swedish film avtalet. Det avtalet reglerar vilka filmer vi får visa i skolan. Det finns också möjlighet att se på film direkt i skolbibliotekskatalogen. De filmerna går bra att visa direkt i klassrummet. Välj resurstyp, Strömmande media. Söker du specifikt efter spelfilm kan du skriva det i sökfältet så får du upp enbart spelfilmer. Du kan sortera dessa på en mängd sätt. Visa direkt i klassrummet eller låt eleverna se på sina chromebooks.

Film som visar hur du söker fram Strömmande media.

Här hittar du en hjälpsida med fler instruktioner. Lycklig sökning!