Skolslöjd på Moderna Museet

Skateboard och feministsymbol.

Jag heter Jenny Andersen och arbetar som slöjdlärare på Sveaskolan i MalmöJag har under våren arbetat med experimentell vävning i slöjden. 35 elever i åk 9 startade sin termin med att besöka Moderna Museets utställning med Hannah Ryggen. Ryggens modernistiska och politiska vävar skapade många frågor och tankar hos femtonåringarna som de sedan fick formulera och själva besvara med hjälp av Moderna Museets pedagogiska material.

Tillbaka i slöjdsalen fick eleverna som första uppgift att väva ”känslor”. De delades in i grupper och fick sedan utifrån den känsla de tilldelats själva komma fram till hur man väver samt hur man uttrycker känslor via färg, material och formval. Efter några lektioner fick de en ny individuell uppgift. De skulle nu uttrycka sig själva, sina tankar, sina intressen eller sina åsikter via väv. Under cirka åtta lektioner har det sågats, vävts, färgats tyger, klippts garner, flätats och borrats i slöjdsalen på Sveaskolan. En kreativitet utan dess like!

Det har experimenterats med färger, former, material och tankar. Diskussionerna har svallat än hit och än dit när åsikter och reflektioner gått hand i hand eller krockat. Det har varit högt i tak och alla funderingar kring stort som smått har vädrats.

Slöjd är så mycket mer än det färdiga alstret. Det är ett sätt att uttrycka känslor, åsikter och ideér. Den skapande slöjdprocessen är meningsbärande på så många olika plan i den växande människan. Elevernas vävda verk är uttrycksfulla med allt från global uppvärmning, jämställdhet, terrorism till ridning och matlagning som tema. De har bland annat vävt i cykelhjul, på en skateboard, i en pajform, på gamla tavlor och i stolar. De har använt sig av alltifrån cykelslangar, garner, underklädes-resår till plastremsor och grenar när de vävt.

Ett urval av dessa vävar visas nu upp på Moderna Museet i Malmö under sommaren vilket är
fantastiskt roligt. Ta en sväng förbi och titta under sommarledigheten, det är ju dessutom fritt inträde numera.

Alster uppsatta på vägg.

Moderna Museet har ett genomarbetat pedagogiskt material kopplat till utställningarna. Gå gärna in på följande länk för mer information.

Vi som arbetar som lärare i en storstad har ett stort urval av kulturinstitutioner som samverkar med skolor. För slöjdens del är det ett utmärkt sätt för eleverna att hämta inspiration inför kommande eller pågående arbetsområden.

För ett år sedan startade dåvarande elever i årskurs 9 sin vårtermin med ett studiebesök på Malmö Opera. Detta besök låg som grund för ett arbetsområde med återbruk och kreationsskapande. Om du skulle vara mer intresserad av att läsa om det arbetet gå in på följande länk.

Malmö Konsthall har också de ett pedagogiskt material samt visningar att använda sig utav.

Så innan du spikar planeringen inför höstterminen, gå in och kika på vilka utställningar samt visningar våra kulturinstitutioner erbjuder till hösten.

En fortsatt skön sommar önskar jag er alla!
Jenny Andersen