Sommarläsning med Läsborgarmärke som morot?

En trave böcker på ett bord.

Så är det sommarlov och min ambition som förälder är att hålla igång sonens läsning. Lockbetet är ett eller flera Läsborgarmärken.

Varje sommar har jag och svägerskan lockat kusinerna till simträning med hjälp av simmärken, läs mer om det här. Nu ska vi försöka med läsborgarmärke från Akademibokhandeln. Går det fortfarande att vädja till barnens samlarinstinkt av små metallmärken?

Tre läsborgarmärken på rad.

Utmaning 1 – barnets vilja

En utmaning är att de stora  kusinerna som nu är 12-13 år behöver läsa böcker på en nivå som kräver rätt så tjocka böcker med ganska liten text. När jag för sonen presenterade att man måste läsa fem böcker för ett enda märke avfärdade han min idé med det bestämdaste. Hmm, jag får kanske locka med någon mer muta …

Utmaning 2 – möjliga lästillfällen

En annan utmaning är att hitta en lämplig tid på på dygnet för denna läsning. Morgontid? – nja, då är det konkurrens av Sommarlovsmorgon på TV. På dagen? Kanske i solstolen mellan baden – tänker jag förhoppningsfullt – och så kommer det väl också att bli en och annan regnig dag. Kvällstid? – Sagostundens tid är förbi.  Nu är det snarare så att vi vuxna däckar före barnen.

Det har börjat bra – men det är ingen garanti …

Om jag kommer att lyckas i mina ambitioner? I skrivandes stund har sonen och jag tillsammans läst en och en halv bok. Vi läser på olika sätt: Vartannat kapitel läser han högt för mig vartannat läser jag högt för honom. Ibland samläser vi också tyst och så försöker jag inleda samtal om boken. Men det är ingen garanti för att vi kommer att lyckas. Förutsättningarna förändras vecka för vecka. Vid sommarlovets slut ska jag i kommentaren till detta blogginlägg låta er få veta om det blev något Läsborgarmärke.

Charlotte
förälder, pedagog
och medarbetare på Pedagogisk Inspiration Malmö

line_lightgray_740

 

 

Om läsborgarmärket

Läskort finns att hämta i Akademibokhandeln eller på deras webbsida. Det är inget krav på att lästa böcker ska vara köpta hos Akademibokhandlen. Läsborgarmärkerna är gratis och hämtas ut mot uppvisande av ifyllt läskort. Läs mer här: http://akademibokhandeln.se/aktuellt/om-barns-lasning/