Vad gör en bra skräckfilm?

Gammal kamera.

Skräckfilm är något jag både älskar och hatar. Jag hatar att se dem, men jag älskar hur en bra skräckfilm, med små medel, kan få hela kroppen att må dåligt. Når det kryper under huden och det är omöjligt att sitta still, med en orolig klump i magen. Veckans korta filmtips tillhör den traditionella skräckgenren och innan jag fortsätter vill jag bara säga att du absolut inte ska se den med elever innan du sett den själv.

Vad är det då som gör denna kortfilm så pass obehaglig? Jag har valt ut tre komponenter som jag generellt sett tycker är viktiga för att skapa en bra uppbyggd skräckscen och det går säkert att hitta fler viktiga delar, vilket givetvis går att diskutera i klassrummet.

Det första är ljudet. All film är självklart beroende av ljud, men en lyckad skräckfilm måste ha ett ljudspår som väcker känslor vi inte visste att vi hade. Precis som dofter kan ljud plocka fram minnen som trodde vi glömt bort. Personligen tycker jag inte att musik är lika avgörande eftersom den lätt missbrukas. Lyckas man få musiken att smälta samman med ljudspåret så fungerar det bra.

Fotot är den andra komponenten. I LOT254 är det halvbilder och närbilder som används för att begränsa vad vi ser och tillsammans med min tredje punkt, klippningen, handlar det om att få tittaren att skapa sina egna förväntningar i de ”mellanrum” där det inte finns någon information. Med klippningen finslipar man tajmingen och det är viktigt att hitta balansen mellan ett snabbt berättande och en fungerande skräckupplevelse. Oftast fungerar det bäst om man drar ut på en scen i en eller ett par sekunder för att inte leverera något hemskt när tittarna förväntar sig det. Det skulle kunna jämföras med en handbollsspelare som fejkar skott en gång innan hen skjuter. Överraskningsmomentet får inte underskattas, men här handlar det egentligen om att leverera något som alla vet ska komma. Frågan är bara när. Se och njut av tre minuter välgjord skräck. Se bara till att tända lamporna, eller ännu bättre, se den tillsammans med någon annan.