
”Läraryrket är ett långdistanslopp”
Dina cookie-inställningar hindrar dig från att se innehåll från Spotify. Du kan enkelt ändra dina inställningar för Funktionella cookies, så att du kan ta del av innehållet.
I början av december överraskades Camilla Lindskoug när hon höll ett föredrag på ett APT på Pauliskolan; hon tilldelas Malmö pedagogpris för 2022. I senaste avsnittet av Pedagog Malmös podd berättar hon bland annat om hur hon reagerade.
– Det var en alldeles fantastisk och rätt speciell stund; att bli hissad så där framför alla, publikt. Det kändes nästan lite som en film…det var en helt fantastisk känsla så klart.
– Vad betyder det att bli uppmärksammad för sitt arbete på det här sättet?
– Jag tycker det är ett fint sätt att lyfta fram pedagoger på. Det är så klart ett personligt erkännande och särskilt fint eftersom det bland annat är elever som har nominerat. För de flesta lärare är det speciellt med nomineringarna som är så roliga att få och läsa. Vi var ju väldigt många på Pauliskolan som blev nominerade. Det blir som en liten karamell att plocka fram och njuta av när man behöver det. Eleverna skriver fantastiskt fina saker, sådant som kanske känns lite pinsamt att säga till vardags.
Elever med talängslan
Under förra året hade Camilla Lindskoug en grupp elever som hon hjälpte och stöttade när det gäller att prata inför andra och hålla föredrag. Att elever känner talängslan blir allt vanligare, upplever hon.
– När jag började som lärare var det i undantagsfall att elever inför klassen. Normen var ju att de höll sina presentationer inför hela klassen, möjligtvis halvklass. Men med åren har det blivit allt fler elever som antingen genomlider det, man ser att de har nära till tårar och att det är plågsamt, eller att det undviker det till varje pris. Det tar hellre ett F än att göra det inför bara mig. Det är lite problematiskt, hela poängen är ju att man ska kunna hålla tal inför folk.
RESURSMATERIAL: Talängslan i skolan
När Camilla Lindskoug kände att det inte var hållbart längre satte hon ihop en grupp andraårselever och började lära ut vissa praktiska knep och verktyg för att lindra den jobbiga situationen för dessa elever. Under sex veckor träffades de en gång i veckan.
– Det är mycket beteendevetenskap. Man kan till exempel lura kroppen genom att andas så som man andas när man är lugn, med magen. Om man då kan träna på den här andningen och använda sig av inför och under en presentation så kan man lura kroppen och få ner de här stresshormonerna.
Råd till blivande lärare
Hör mer om hennes arbete med talängslan och mycket annat i senaste avsnittet av Podagog Malmö, där Camilla Lindskoug också ger ett medskick till blivande lärare:
– Yrket är ett långdistanslopp, kanske ett där man till och med aldrig går i mål. Man springer och springer men kommer aldrig fram. Men man kommer närmare målet och man lär sig otroligt mycket på vägen. Jag tror aldrig man kan gå in i ett klassrum och känna att nu är jag färdig, nu sitter det. Utan det är otroligt komplext, det förändrar sig hela tiden och det finns otroligt många intressanta saker att lära sig. Om man bara kan se på det så och inte tänka på allt man inte kan än så tror jag det är ett vinnande koncept.
ARBETSOMRÅDE: Givande läsning – för alla elever
Podagog Malmö är en podd som lyfter pedagogiken och arbetet i Malmö skolor och den görs av redaktionen på Pedagog Malmö. Bland gästerna finns pedagoger, rektorer och annan skolpersonal. Lyssna på podden här eller till exempel på Spotify!