Gå direkt till innehållet

Publicerat:

Ögonblicksforskningsprocess på aktionsforskningskonferens

Kvinna tittar fram genom handgjord lupp.

Tillsammans med några av mina kollegor från Pedagogisk Inspiration, åkte jag till Göteborg för att medverka i en konferens med Nordiskt nätverk i aktionsforskning (6-7 oktober 2016). Temat det här året var betydelsen av ett mellanledarskap för skolans utveckling. Konferensen bestod av föreläsningar och dialogseminarier där deltagare presenterade sina arbeten i aktionsforskningskollegiet.

Bild på skylt där det står Göteborgs universitet.

Under ledning av Ankli Wennegren, vetenskapsledare och Gjertrud Kalseth, teamledare från Tromsö skola (Norge), presenterade jag inför aktionsforkargruppen mina erfarenheter och tankar samt reflektioner från medverkande pedagoger i pågående Ögonblicksforskning. Responsen som jag fick var övervägande mycket positiv:

”Ögonblicksforskning erkänner praktikens kunskap.”

”Att våga göra nedslag i det man gör varje dag, det för taget givna och se vad det representera för världen relationer.”

”Med lekfullheten lyfter du fram kunskap.”

”Lekfullhet, prestigelös, forskning och utforskande blir tillgängligt för de som är ” mitt i”

”Kreativitet och erkännelse till praktisk fältets kunskap som får fram det tysta kunskap.”

”Annat än ord först. Ord får ofta ”malet” över tanken”

”Det är en kreativ praktik och systematiserad”

”Luppen gjorde frågeställningar mycket konkreta”

”Ögonblicksforskning skulle lyftas fram till högre utbildning”

I Malmö ska vi i Ögonblicksforskningsprocessen fortsätta samla in våra observationer och reflektioner som förhoppningsvis kommer att presenteras i en e-bok.

Fakta om Ögonblicksforskning

Jag har gett namnet ”Ögonblicksforskning” till den här processen. Bakgrunden är behovet som kom från förskolechefer att samtala och reflektera med personalen kring förskolans värdegrund, inriktat på barnkonventionen. Ögonblicksforskning har sin utgångspunkt i en konstruktion av en lupp, som öppnar upp för pedagogerna att formulera sina frågeställningar kring det som de ser behov av att förstå, och utveckla i sin verksamhet.

Syftet med Ögonblicksforskning är att kunna synliggöra ”små” händelser som sker i verksamheten, pedagogernas egen betydelse, och hur de kan utveckla sin relationella potential i möten med barnen. Jag vill ge större vikt till dessa ögonblick och införa en enkel och praktisk struktur som kan underlätta analysen, och samtidigt låta pedagogerna vara medforskare i det som sker. Sven Persson, professor och forskningsledare på PI, är kopplad till processen och ger oss teoretiskt stöd.

kommentarer

  1. Heja heja heja!! :)

  2. […] Läs mer: Fakta om Ögonblicksforskning […]

Kommentera

Din e-post publiceras inte. Obligatoriska fält är markerade med *

Den här sidan skyddas av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy and användarvillkor gäller.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Slumpa en artikel