Gå direkt till innehållet

Använd bildstöd från widgit tillsammans med din egna layout – konkreta tips på hur du kan göra

Publicerat: Skribent: Ida Rosqvist
Skärmbild av keynote.

Det är otroligt kul att mina blogginlägg, och särskilt det senaste om stödstrukturer med bildstöd, om bildstöd inom skolan lockar så många läsare! Jag får många frågor om hur jag gör mitt bildstödsmaterial där jag använder widgitsymboler men annan layout än den som finns att tillgå i programmen SymWriter eller InPrint.

Jag tänkte därför dela med mig av lite tips kring detta. Jag vill redan nu varna för att det här kommer att bli ett långt inlägg men jag hoppas ni orkar hänga med hela vägen till slutet av inlägget :) Där hittar ni nämligen länkar till alla tidigare inlägg i serien om bildstödsanvändning inom skolan på skollogopedbloggen.

Jag har tidigare tipsat om gratistjänsten bildstod.se och gratisbildbasen ARASAAC vilka kan vara bra alternativ om man är i början av att komma igång att använda bildstöd inom sin verksamhet. Men för att komma igång med ert arbete med att använda bildstöd på ett strukturerat och mer omfattande sätt är min rekommendation att er verksamhet väljer ut en mer omfattande bild/symbolbas och programvara som är gemensam för alla inom verksamheten. Att använda samma, återkommande bilder/symboler extra viktigt när ni använder bildstöd för att stötta kring mer abstrakta begrepp, vilket jag skrivit lite om tidigare.

Det system som jag själv föredrar är widgitsymboler vilket jag använder i programmen SymWriter och InPrint. Detta är eftersom det bäst motsvarar våra behov inom grundskolan där jag arbetar. Anledningen till att jag föredrar widgitsymboler är att det är en omfattande symbolbas med över 13 000 symboler. Symbolbasen innehåller, förutom vardagsord, även både en stor mängd ämnesövergripande och ämnesspecifika ord och begrepp vilket passar bra för de behov våra elever har.

Bildstöd för att undersöka.

En översikt över vilka symboler som ingår kan du se här, här och här. Nya symboler läggs till efterhand.  Arbetar du inom annan verksamhet kan såklart andra bild/symbolbaser, t.ex. pictogram, vara att föredra.

Här är några exempel på widigtsymboler som finns:

Bildstöd för begrepp inom geografi.

Ämnesspecifika ord inom geografi

Bildstöd för begrepp inom kemi.

Kemi

Bildstöd för att undersöka.

Begrepp kopplade till att undersöka inom naturvetenskap och matematik

Widgit symbolbas finns i en rad olika produkter, vilka säljs av Hargdata i Sverige. Väljer ni att använda widgitsymboler behöver ni alltså sedan välja om ni vill satsa på Widgit Online-konto (ev. tillsammans med Widgit Writer-app,) SymWriterInPrint och/eller de fristående bilderna på en cd-rom. (I vissa av de här programmen går det dessutom att lägga till fler bild/symbolbaserbliss, pictogram och ritade tecken.)

 

De olika programmen har olika syfte och därmed också olika för- och nackdelar. Vilken programvara som passar er verksamhet bäst är ju såklart beroende på vad ni är ute efter.  För egen del använder jag SymWriter i allra störst utsträckning eftersom jag tycker att det är smidigast att använda och passar mina syften bäst. SymWriter är en programvara som påminner om ordbehandlingsprogram som Word men med till exempel bildstöd och inbyggd talsyntes. Jag kan använda det både till att plocka fram bildstödsmaterial som sedan används separat och använda tillsammans med elever för att arbeta direkt i programmet.

Här är en kort film (tyvärr på engelska) som visar en del av SymWriters funktioner.

Programmet InPrint är ett layoutprogram som är gjort för att skapa olika typer av bildstödsmaterial, som arbetsblad, scheman, bildkort och böcker som du sedan kan skriva ut. Programmet är alltså inte till för elever att arbeta själva i. Se exempel på material gjort i InPrint här och här.

Här är en kort film som visar en del av InPrints funktioner. Fler filmer hittar du här

Widgit Online är ett webbaserat program som kombinerar både funktioner från SymWriter och InPrint. Det har inte alla funktioner som finns i SymWriter och InPrint men har fördelen att filerna går att komma åt via webben. Man behöver alltså inte ha programvaran nedladdad på sin dator för att komma åt sina filer (vilket är en fördel om er verksamhet uteslutande kör ChromeBooks som elevdatorer). Genom att ha ett konto för Widgit Online kan du tillsammans med appen Widgit Writer skriva med symbolstöd och talsyntes i en ipad. Det går att dela material gjort med Widgit Online även till personer som inte själva har ett konto. Här kan du se exempel på material gjort med Widgit Online.

Arabiska och svenska begrepp inom brandsäkerhet.

Widgit Online har den fantastiska funktionen att du enkelt kan göra material med två språk.

Här är en kort film (tyvärr på engelska) som visar en del av Widgit Onlines funktioner.

När er verksamhet nu har valt ett, eller flera, av widgitprogrammen men vill kunna vara mer flexibel med din layout när du gör eget bildstödsmaterial behöver du välja andra program att kombinera med. Vilket/vilka program du väljer beror på vilka önskemål du har på layouten, vilka program du har möjlighet att tillgå och hur bekväm du känner dig med att använda olika program. Är du nybörjare och inte har så mycket att tillgå så kanske Word är ditt bästa val att börja med. Där kan du skapa enkla mallar genom att använda tabeller.

Själv använder jag framförallt appen Keynote som jag har i min ipad eftersom jag tycker att den är smidig att använda och passar mina syften. Keynote finns även som program till Mac-datorer. Ett annat val kan till exempel vara Publisher, vilket är ett layoutprogram som kan ingå i Office-paketet (och kan alltså finnas automatiskt på din dator om du har Windows). Förutom dessa exempel finns det även massor av andra layoutprogram/appar. Vilket/vilka program du väljer beror alltså på vad du vill kunna göra med dem och vad du känner dig bekväm med att använda (alternativt har lust att lära dig).

 

Nu har du alltså förhoppningsvis tillgång till både widgit symbolbas och ett separat layoutprogram och det är dags att börja kombinera dessa. Det smidigaste sättet, enligt vad jag tycker, är att:

Skärmbild av publisher.1. göra en mall för en layout i layout-programmet du valt att använda

Skärmbild av symwriter.

2. starta SymWriter och skriva de ord jag vill ha bildstöd till

Skärmbild av hur man ändrar storlek.

3. ändra symbolstorlek till vad jag är ute efter

Tecknad stenåldersman.
4. göra skärmklipp på bilden (alternativt att kopiera bild + text genom att markera ordet och trycka Ctrl + Alt + C)

Skärmbild från publisher.
5. lägga in bilden i mitt layoutprogram

 

Det kan ibland kännas överväldigande att komma igång med att börja använda bildstöd på ett strukturerat sätt. Var ska man egentligen börja? Och hur ska man hinna? Mitt råd är att börja i det lilla. Har du en specifik stödstruktur du använder ofta? Börja då kanske med att sätta bildstöd till den. Eller har du några återkommande rutiner som du ofta går igenom? Då kanske du kan börja med att ta fram bildstöd till dessa. Ta en sak i taget och såklart – dela med er av materialet ni gör inom er verksamhet så kan ni tillsammans dela på arbetet! Du kan också följa Symbolbruket på facebook för att få tips och inspiration kring hur du kan göra bildstödsmaterial.

Tumme upp och hästsko.

Lycka till med att göra bildstödsmaterial!

 

Länkar till tidigare inlägg om bildstödsanvändning:

6 Kommentarer

 1. […] är ingen hemlighet att man har behov av stegvisa instruktioner, översättning eller bildstöd. Läs gärna mer om deras fantastiska arbete med extra anpassningar i det här […]

 2. Så bra inlägg! Är i inköpstankar av programvara. Tack för din blogg som är den bästa av sitt slag.

  1. Kul att höra! Tusen tack! :D

 3. […] Om bildstödet ska kunna ge det stöd som behövs i skolan behöver det vara anpassat till verksamhetens innehåll. Inom till exempel grundskola så finns det stort behov av bildstöd för avancerade ämnesspecifika och ämnesövergripande begrepp och andra abstrakta begrepp och då behöver man ha en gemensam symbolbas som har detta. Detta har jag skrivit mer om i inlägget Använd bildstöd från widgit tillsammans med din egna layout – konkreta tips på hur du kan gör… […]

 4. […] Använd bildstöd från widgit tillsammans med din egna layout – konkreta tips på hur du kan gör… […]

 5. Hej! Vill bara säga att det heter ”din egen”. Med vänlig hälsning Annika

  1. Hej! Tack för din kommentar!

   Det är faktiskt så att det i det här fallet går ”din egna” lika bra att använda som ”din egen”. I formell skrift är såklart ”din egen” i de flesta fall att föredra men i talspråk och mer informell skrift, vilket bloggformatet ofta är, går det att använda det man själv föredrar. Här en ganska intressant artikel om böjningsmönster för ordet ”egen”: http://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/spr%C3%A5kfr%C3%A5gan-en-s%C3%A4regen-b%C3%B6jning-av-egen-1.89613

   Många tror att vi logopeder mest jobbar med att rätta till ”språkfel” men som logoped tycker jag själv att språkets viktigaste funktion är att kunna fungera som ett verktyg för kommunikation, tänkande och lärande. Jag fokuserar alltid mycket mer på att mina elever har språkliga redskap för att kunna förmedla ett innehåll än att innehållet förmedlas på ett korrekt sätt (så länge exempelvis ett grammatiskt fel inte påverkar innebörden av det sagda/skrivna).

   Hoppas du återkommer till skollogopedbloggen och hittar inlägg, bland annat om språkliga färdigheter, som du tycker är intressanta här!

   Vänliga hälsningar,
   Ida

 6. Hej! Tack för alla intressanta blogginlägg. Hur får du in widgitsymbolerna i iPad att använda med keynote? Eller måste man köpa bildbasen på CD för att få till det?

  1. Hej!
   Ursäkta det sena svaret, jag är tjänstledig och kollar inte kommentarerna här så ofta. Tack! Det sättet jag löser det på är att plocka fram symbolen i den storleken som jag vill ha i antingen symwriter eller inprint (elelr widgit online, det spelar ingen roll). Sen tar jag skärmklipp av bara bilden och sparar den som bild som jag sen lägger in i keynote. Eftersom symwriter är på datorn och jag använder keynote i ipaden behöver jag maila bilderna mellan enheterna. Lite omständigt men fungerar. Det är egentligen smidigare att använda ett layoutorigram direkt i datorn, som publisher, men eftersom jag gillar att sitta och pyssla med material ipaden t.ex. när jag åker kollektivt så är det ibland värt den extra omvägen :) I widgit online och inprint 3 finns mycket mer layoutmöjligheter än vad som fanns när jag skrev det här inlägget så numera kan man göra mycket mer direkt i programmen. /Ida

 7. […] Använd bildstöd från widgit tillsammans med din egna layout – konkreta tips på hur du kan gör… […]

 8. […] Använd bildstöd från widgit tillsammans med din egna layout […]

Kommentera

Din e-post publiceras inte. Obligatoriska fält är markerade med *

Den här sidan skyddas av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och användarvillkor gäller.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

I enlighet med den allmänna dataskyddsförordningen (EU 2016/679), GDPR, och kompletterande nationell lagstiftning lämnar grundskoleförvaltningen i Malmö stad följande information om behandlingen av dina personuppgifter som sker när du väljer att kommentera artikel eller videoinslag på Pedagog Malmö. Läs mer här!