
När eleverna tar klivet – och får andra att våga
Erasmus+ kursen From Handshake to Algorithm – AI in Education, en femdagarskurs i Malaga Spanien, gav utrymme för nyfikenhet, diskussion och eftertanke.
Under fem intensiva och tankeprovocerande dagar samlades en grupp skolledare, lärare och andra nyckelpersoner från Malmö stads grundskolor för att utforska AI ur ett pedagogiskt, etiskt och strategiskt perspektiv. Som medarrangör av kursen är jag både inspirerad och hoppfull efter veckan.
Vi fördjupade oss i riktlinjer, policyarbete och skolans ansvar i ljuset av EU:s AI Act och diskuterade hur skolverksamheter kan balansera innovation med ansvarstagande genom att satsa på AI-kompetens, skapa tydliga rutiner för riskhantering och säkerställa transparens och mänsklig kontroll.
Det handlade inte bara om teknik, utan om värdegrund, styrning och modet att leda i förändring. Dr. Daithí Ó Murchú kurshållaren, var en mästerlig navigatör genom kursens olika delar och utmanade tankar, förståelse och kunskaper inom AI.
Syftet med kursen; stärka kompetensen hos personal inom grundskolan för en ansvarsfull användning av AI genom:
· Förståelse för AI-policies (t.ex. EU AI Act, svensk AI-strategi, UNESCO:s och OECD:s riktlinjer)
· Kunskap om dataskydd och etik, inklusive GDPR-anpassade arbetssätt
· Färdigheter att implementera AI-verktyg i undervisning, administration och ledarskap
· Inspiration från kreativa AI-lösningar som visar AI:s empatiska och innovativa potential
· Möjlighet att skapa handlingsplaner för AI-användning
· Interkulturellt utbyte och nätverkande genom samarbete med deltagare från olika EU-länder
Kursen kombinerar teori, praktik och kulturupplevelser för att främja digital och inkluderande utbildning i linje med ERASMUS+ KA1:s mål.
“To keep open minded about the dark side”
“Bra! Intressant, utmanande. Mycket av det jag tänker bekräftas, men vissa delar behöver jag omvärdera.”
“It´s great to get the chance to interact with people from other schools and learn from their experiences.”
“AI should be a complement to human interaction, nerver a replacement.”
”Keep your ego out of it”
“I enjoyed thinking practically about AI policy and how it connects to real-life school structures, particularly in terms of clarity around responsibilities and safeguarding staff wellbeing.”
“Verktyg för att utveckla sin promptning. Påminnelse om att vi inte kommer verka med facit. Fortsätta förankra framework etik, bias, equlity, mänsklig approach Att en policy är viktig har växt fram i mitt lärande, i rektorriktning under dessa dagar.”
”I slutändan är det vi människor som väljer vilken sida av kraften vi använder. Skolan måste vara en plats där teknik används med omtanke och ansvar.”
Tack till alla deltagare för engagemanget, frågorna och viljan att utforska. Det är så vi tillsammans rustar svensk skola för framtiden. Nu fortsätter arbetet med att sprida och tillsammans utveckla kunskperna i AI i undervisningen i Malmö stads skolor, medvetet och ansvarsfullt!
Camilla Svensson
Utvecklingssekreterare med fokus pedagogik och IKT