Att läsa är att resa – sommarlovet är här!

Tv barn sitter och läser på sommaräng.

Snart är det dags för det efterlängtade sommarlovet! Så underbart skönt att varva ner, ta dagarna i ett annat tempo och ladda batterierna. Här kommer några tips för att peppa eleverna och deras resor i fantasin under sommarlovet så att de är väl rustade för sin fortsatta skolresa i höst.

Sommarboken 
Sommarboken är Biblioteken i Malmös läsprojekt. Här kan alla barn i Malmö mellan 6-16 år läsa tre böcker över sommarlovet, skriva lite om böckerna och sedan få en prisbok. Det går fint att göra det på alla stadsdelsbibliotek samt stadsbiblioteket i Malmö. Flera bibliotek har också andra utlottningar med till exempel biobiljetter. I Husie kan också vuxna göra sommarboken, liksom de minsta barnen mellan 0-6 år. En sommarlovsutmaning för hela familjen alltså!

Jag har läst
Jag har läst är Legilex läsutmaning som framförallt riktar sig till lärare som vill utmana sina elever under sommarlovet. Här kan eleverna läsa böcker och direkt rapportera in sin läsning. De rapporterade böckerna blir till digitala vykort till läraren som samlar så att det blir en kartläggning över hela klassens läsning. Här finns färdigt material till lärare med information till föräldrar, bokmärken till elever och annat inspirerande material. Flest lästa böcker har chans att vinna fina priser – presentkort på böcker till klassen! Det här är ju också ett kul sätt för klasser på en och samma skola att utmana varandra.

Läsbingo
För den som utmana eleverna med ett läsbingo finns det ju hur många som helst att hitta på Internet. En idé är ju annars att klassanpassa bingot. Låt eleverna komma på varsin läsutmaning i ett tomt rutnät och fyll i direkt. Eller låt varje elev fylla i ett läsbingo, sedan samla in och dela ut till en klasskompis. Enkelt, roligt och lätt!

Skärmavbild på inlogget till appen Biblio.

Lyssna på resan
Alla elever (och personal!) har ju numera tillgång till ljudböcker genom skolbibliotekskatalogen och sin googleinloggning. Värt att prova i sommar!

Ladda ner appen Biblio.
Välj Malmö skolor som bibliotek. För eleverna är lånekortsnumret utbnamnet (utan @skola.malmo.se). Lösenordet är de fyra sista siffrorna i personnumret. För personalen är lånekortsnumret som deras namn står i outlookmailen (utan @malmo.se) och lösenordet de fyra sista siffrorna i personnumret.

Godkänn villkoren och börja lyssna! Två böcker i veckan går det bra att låna. I Biblio hittar du dessutom en mängd e-böcker. Här finns både barn- ungdoms och vuxenböcker. Läs mer om Biblio här.