Det händer mycket på S:t Petri, men det märks kanske inte…än

Kvinna och pojke skrattar.

Mitt namn är Therese Blomberg och jag arbetar sedan tio år tillbaka på S:t Petri skola i Malmö. De ämnen jag undervisar i är samhällskunskap och geografi och jag brinner för genusfrågor. Detta engagemang gjorde att jag direkt sökte mig till ”Det komplexa genuspusslet” GEP, och kom med i den första gruppen GEP A, något som jag är mycket tacksam för. GEP A har gett mig och mina elever möjlighet att aktionsforska på de genusstrukturer och mönster som finns på vår skola. Men nu ska jag berätta om de ringar på vattnet som Gepgett detta läsår.

Det händer mycket på Petri (jag pratar genus) men det märks kanske inte…än. Vi började höstterminen med att presentera skolans likabehandlingsplan för våra kollegor i aulan. Äntligen var den klar. Med större erfarenhet blir arbetet, med likabehandlingsplanen, mer levande och med ännu fler engagerade elever och lärare under det kommande läsåret hoppas jag.

 Under oktober månad gick skolan över från pednet till google (äntligen) och vi passade på att skapa vår egen site som vi nu fyller med material, tips, idéer och inspiration till våra kära kollegor.

I december går elevernas spex av stapeln och ett av våra längsta, tyngsta och äldsta mål är att påverka spexet till att bli mer professionellt och mindre fördomsfullt. Vi vill få eleverna att minska ner på borgarbögarskämten, lämna blondinskämten bakom sig och gå vidare mot nya underfundigheter. Vi insåg våra begränsningar. Vi bad om hjälp.  Hjälpen kom i form av komikern Lena Frisk. Lena var hos oss i måndags och hade föreläsning, diskussion och workshop med spexstyrelsen och sketchskrivargruppen. Frågorna var många och kreativiteten flödade. Tillsammans fortsätter de arbetet på måndag.

 Vårterminen blir vår! Vi börjar i januari med att ha workshop med skolans elevskyddsombud i genus och intersektionalitet. Målet är att kunna aktionsforska tillsammans. På sikt tänker vi även bjuda in våra kollegor till diskussion kring elevernas resultat. Spännande!

 I mars står vi för ett pedagogiskt café. Vi äter frukost tillsammans med våra kollegor och kan samtidigt bidra med tips och idéer kring hur man tar upp genusfrågor i olika ämnen.

På återseende!

Text och bild : Therese Blommor, S:t Petri skola