Hitta rätt i bokfloden!

Bokhyllor med barnböcker.

Hösten brukar vara högsäsong för bokförlagen  och denna höst ser inte ut att bli något undantag. Mängder av nya titlar släpps och det är inte alldeles så lätt att hitta rätt i bokfloden. För pedagoger och skolbibliotekarier är det av största vikt att valet av litteratur blir rätt, så att eleverna lockas till läsning. Språkutveckling står ju högt på agendan i skolan, inte bara i Malmö, utan i hela landet.

Är du en av dem som tycker det är svårt att få grepp om bokutgivningen?

Misströsta inte, det kommer flera tillfällen att få hjälp och vägledning i barnboksutbudet i höst.

En begivenhet är naturligtvis Bok & Bibliotek i Göteborg den 26-29/9. Här ges rika tillfällen att botanisera bland böcker och delta i seminarier.

Har du inte möjlighet att åka iväg kan du få hjälp på hemmaplan.

Christina Wedenmark.

Tisdagen den 17 september kl 15-17 arrangerar Centrum för Pedagogisk Inspiration Inköpsvägledning med litteraturpedagogen Christina Wedenmark.  Christina är till vardags barnbibliotekarie på Mölnlycke bibliotek, men är också lektör för BTJ och skriver boktips på www.barnensbibliotek.se. Hon har tidigare arbetat som lågstadielärare i Göteborg och suttit med i urvalsgruppen för Bokjuryn. Kom och ta del av Christina gedigna erfarenhet av barnböcker!

Anmäl er till litteraturvägledningen här. Även personal från kommuner utanför Malmö är välkomna.

Bokhyllor med barnböcker.

Många lärare och bibliotekarier vill gärna kunna titta och bläddra i böckerna före inköp, för att kunna avgöra svårighet, läsbarhet, ja helt enkelt om böckerna passar just deras elever. På Centrum för Pedagogisk Inspiration finns en bokutställning i receptionen på Rönnbladgatan 1B, våning 4. Här finns godbitarna från den senaste säsongen till allmän beskådan. Utbudet av böcker uppdateras kontinuerligt. Välkommen hit måndag till fredag kl 7.30-16.30. Ingen föranmälan  behövs.

Efterfrågan på lättläst litteratur ökar ständigt. I anslutning till ovan nämnda utställning finns även en hylla med enbart lättlästa böcker för alla åldersgrupper. Flera förlag har specialiserat sig på lättlästa böcker och jag kan speciellt rekommendera böckerna för tonåringar och unga vuxna. Det är böcker som är läsvänliga men som samtidigt har ett innehåll som är angeläget för ungdomar utan att vara för barnsligt.

I nästa vecka recenserar vi en lättläst bok i bloggen Lättläst på Pedagog Malmö. Varje vecka framöver kommer nya tips, så häng på!