I can ”SEA-U”

Elever i vadarbyxor går vid havsbryn.

Bland fiskar och tång, sand och sten, bland en uppsjö av glass-skyltar, bland grillar och korv med bröd och en och annan fiskmås och så en hel grundsärskola på en strand i Malmö. Idag har eleverna på Örtagårdsskolans grundsärskola fått praktisera som marinbiologer på Sea-U, Marint kunskapscenter.

Marint kunskapscenters mål är att väcka deltagarnas intresse och engagemang för den spännande, vackra och fantastiska miljö som döljer sig under ytan. Deras policy är att alla har rätt att bli havsmedvetna oavsett bakgrund eller funktionsvariation.

Elev klär på sig vadarbyxor.

Entré till Marint Pedagogiskt center.

Dagen erbjöd upplevelser för alla. Med allt från avancerad snorkling iförd våtdräkt till att studera havets bottenliv genom en undervattenskikare. Upplevelsen att få ta på sig enorma regnbyxor med tillhörande stövlar påminde om en astronaut i rymden. Att sedan få vada ut i vattnet var så spännande att för en del räckte det med att doppa stövelspetsen medan andra var en bra bit på väg mot Danmark för att studera havets läckerheter.Tänk känslan att byta ut rullstolen mot en liten flotte och tillsammans med klasskamraterna få en gemensam upplevelse att blicka tillbaka på när höstrusket om några månader viner utanför fönstret. Inga hinder fanns utom synhåll – bara möjligheter för delaktighet utifrån varje elevs olika förutsättningar.

Vuxna och barn vadar ut i havet klädda i vadarbyxor.

Några elever hjälpte till att få stranden städad och fin – det blev mycket roligare att städa när man fick en pinne att spetsa skärpet på. Kanske något att bygga vidare på då städningen  på skolan ofta inte är lika lätt att motivera. Stolta kunde de visa upp allt skräp som de räddat från att förstöra våra hav, vilka hjältar!

För några av våra elever var lyckan total att få känna sanden mellan tårna eller studera svanen som ruvade på sina ägg. För andra var korven så utsökt god och grillmästarna fick högsta betyg att inga mer upplevelser behövdes. För de mest våghalsiga eleverna fanns även tid att ta ett uppfriskande dopp – helst med badkläder på och frivilligt. ”Det är jättevarmt” utbrister de medan läpparna antar en blålila färg mellan huttrande och glada tillrop.

Elev med hörselkåpor står vid reling.

Att promenera längs strandkanten gör något med oss alla. Den friska brisen som tar tag i ens hår, det kluckande ljudet från vågorna som slår, måsarnas skränande och solens värmande strålar. Det var ett glatt, lite trött och rufsigt gäng som äntrade bussen framåt eftermiddagen. Dagen kunde summeras som dagen då rullstolen blev en flotte, sand mellan tårna, glada skratt, mätta magar, en hälsning på en förvånad fisk och en svan som nog undrade vilka vi var som invaderade hennes strand – allt detta medan Örtagårdsskolans elever simmar lugnt vidare mot nya äventyr.