Nu är programmet till Pedagog Malmö live här

Programmet för Pedagog Malmö lives sändning 16 mars.
Halvdagen Pedagog Malmö live (PML) den 16 mars kl 8.30 – 12, består av både föreläsningar, panelsamtal och dialog.

Du som deltar väljer själv vad du vill ta del av. Allt kommer finnas tillgängligt på PML-sajten även i efterhand (förutom dialogerna). Nu kan du ladda ner programmet till livesändningen och börja förbereda dig.

Livesändningen från PML-studion består av två panelsamtal och två föreläsningar. Du som deltar kommer kunna ställa frågor och kommentera det som händer i studion. Ladda ner programmet här!

Detta händer i PML-studion

Dagens inleds med att våra förvaltningsdirektörer Jan-Ola Olsson, Peter Lindberg och Anneli Schwartz reflekterar tillsammans med Katrin Stjernfeldt Jammeh (kommunstyrelsens ordförande) över den resa vi har gjort och vilka utmaningar vi har framför oss.

Studion får sedan besök av Annika Andersson, forskare från Linnéuniversitetet som ger oss föreläsningen: Hur många språk kan vi lära oss? En föreläsning om hur vi lär oss förstaspråk, andraspråk och främmandespråk och vad åldern och språklig bakgrund har för betydelse för färdigheten i ett nytt språk. Målet med föreläsningen är delvis att förmedla mer kunskap om hur hjärnan fungerar vid språkinlärning och hur andraspråksinlärning utvecklas mer generellt, men även att tillsammans med lyssnarna reflektera kring hur denna kunskap kan användas i skolverksamheterna.

Efter Annikas föreläsning fylls studion med gäster igen och ett panelsamtal där de medverkande tillsammans reflekterar över hur vi kan skapa en likvärdig skola i en värld som inte är jämlik. Hur går den ekvationen ihop och vad kan vi som jobbar i skolan egentligen göra för att rusta våra elever? I panelsamtalet deltar förutom Annika även Emma Leijsne (författare och journalist på Sydsvenskan), Patrick Konde (sakkunnig, Friends), Sara Nilsson Mohammadi (skolpsykolog, centrala elevhälsan, grf) samt Mariana Melo (lärare, Stenkulaskolan 7-9). Samtalet kommer utgå från barns och elevers funderingar och upplevelser. Vi tar gärna emot små filmklipp med elevfrågor eller tankar som panelen kan reflektera kring. 

Förmiddagen avslutas med en föreläsning på engelska av forskaren Jenni Donohoo, som föreläser för oss live från USA (klockan kommer vara 04 för Jenni!). Många är säkert bekanta med Jennis bok ”Kollektiv lärareffektivitet” och begreppet Collective Teacher efficacy. I filmen nedan berättar Jenni kort om vad hon ska föreläsa om:

Du visar för närvarande ett platshållarinnehåll från Brightcove. För att komma åt det faktiska innehållet, klicka på knappen nedan. Observera att detta kommer att dela data med tredjepartsleverantörer.

Mer information

Jennis föreläsningen har titeln: Collective Teacher efficacy och kraften i den kollektiva förmågan – vad händer när lärare har en tilltro till den gemensamma förmågan att nå uppsatta mål?
Jenni Donohoo är fil. dr i pedagogik och har varit verksam som lärare i både grundskola och gymnasieskola. Jenni har publicerat flera artiklar och böcker, varav fem är bästsäljare. En av dessa finns översatt till svenska (Kollektiv lärareffektivitet), och ytterligare en svensk översättning ges ut nu i mars (Kraften i den kollektiva förmågan).

En introduktion på svenska

För de som vill ha en introduktion till Collective Teacher Efficacy och andra begrepp som Jenni kommer prata om så ger Sara Unogwo, organisationsspykolog på grundskoleförvaltningen en god grund att stå på i denna film. Det kommer också finnas en ord/begrepplista att ladda ner inför Jennis föreläsning.

Vi har inte hunnit tillgänglighetsanpassa pdf-dokumentet till den här posten. Är du intresserad av att ta del av materialet, hör av dig till pedagogmalmo@malmo.se

Du visar för närvarande ett platshållarinnehåll från Brightcove. För att komma åt det faktiska innehållet, klicka på knappen nedan. Observera att detta kommer att dela data med tredjepartsleverantörer.

Mer information