Nytt bibliotek på Södervärn

Lånedisk.
Fyra kvinnor med blommor i förgrunden.
Personalen Emma Oskarsson, bibliotekarie, Jeanette Borgström, assistent, Anki Spjuth, bibliotekarie och Eva Svensson, assistent. På bilden saknas Ulla Almquist, bibliotekarie.

I dag inviger Komvux Malmö Södervärn sitt nyrenoverade bibliotek. Sedan i maj har biblioteket varit stängt och det är med förväntan som vi träder in i de nya lokalerna. Vi möts av fräscha, ljusa och luftiga rum med splitter nya hyllor och vackra möbler. Lånedisken, som tidigare låg en våning upp med en massa spring i trappan som följd, dominerar rummet. Den är i lila och kontrasteras av röda pelare.  Biblioteket har utvidgats med ytterligare ett rum genom att man tagit över svenskinstitutionens utrymme. Här finns avdelningar med lättlästa böcker, bilderböcker och några avskärmade arbetsplatser. Ett fint urval medier lätt och överskådligt organiserade och många skyltade böcker som väcker nyfikenhet och läslust.

Även arbetsrummet har rustats upp och är nu funktionellt och arbetsvänligt.

Detta har vi väntat länge på, säger Anki och Jeanette, som arbetar i biblioteket. Det har inte gjorts någonting åt lokalerna på flera årtionden, så detta är ett lyft. Vi har varit med och planerat från början och det har verkligen blivit så som vi önskat.

         Stolar och bord i bibliotek.   Böcker på bokvagn redo att plockas upp på hyllor.   Spiraltrappa i bibliotek.

Även lärarna på skolan,  som strömmar till under förmiddagens förhandsvisning, verkar nöjda med sitt nya bibliotek. Nu har de äntligen åter tillgång till sitt bibliotek, såväl medierna som den kompetens som personalen besitter. På biblioteket jobbar tre bibliotekarier och två biblioteksassistenter.

Skolan har ett par tusen elever som läser grundläggande vuxenutbildning, gymnasievuxkurser och SFI.  Biblioteket är flitigt använt och har även öppet kvällstid ett par dagar i veckan.