Pedagogpris till lärare som räcker till för alla elever

En kvinna med diplom och blombukett i ett regn av konfetti.
Grundskolans vinnare av Malmö pedagogpris 2022 heter Linn Hörnfalk och jobbar på Mellanhedsskolan. Strax före lunch på fredagen överraskades Linn på skolan. Nyfikna och stolta elever, kollegor och skolledning fanns på plats för att gratta när priset delades ut av grundskoledirektör Peter Lindberg.

Denna film är för närvarande inte tillgänglig eftersom den inte är tillgänglighetsanpassad med textning och/eller syntolkning. Redaktionen arbetar kontinuerligt med att tillgängliggöra så mycket material som möjligt och hoppas på er förståelse. Har du frågor, kontakta pedagogmalmo@malmo.se

Det var en rejält överraskad pristagare som kämpade med att hålla tårarna borta när motiveringen till priset lästes upp av grundskoledirektör Peter Lindberg.

– Grattis Linn! Hur känns det att vinna Malmö pedagogpris?

– Jag vet inte vad jag säga, jag är helt chockad. Jag misstänkte ingenting.

– Priset är 5 000 kronor till kompetensutveckling – har du redan nu en tanke om vad du skulle vilja använda dem till?

– Vi ska prata ihop oss och vill göra nåt med hela skolan. Jag tänker att om jag kompetensutvecklas så gagnar det hela skolan.

– Du står här som vinnare bland flera hundra nominerade pedagoger i en väldigt tuff konkurrens – vad är det som gör dig till en vinnare tror du?

– Jag älskar ju att följa elevernas utveckling, och att vara lärare. Men att jag skulle vinna hade jag inte räknat med. Jag tror att det är för att jag har eleverna i fokus och som är min prio. Jag ser eleverna som att de är en del av något större och att de kan hjälpa varandra. Jag brukar tänka på ett citat från Kay Pollak: att ”alla du möter kan vara din lärare”. Det är genomsyrar hela mitt förhållningssätt.

En skylt med budskapet att eleverna ska bjudas på glass. Pedagog överraskas med konfettikanon.

 

”Hon är bäst på allt!”

När elever fick höra att deras lärare vunnit Malmö pedagogpris visste glädjen inga gränser och de var rörande överens om att priset gått till rätt person.
– Linn är Sveriges bästa lärare! Hon är bäst på allt! jublar barnen i årskurs 6 i munnen på varandra.
– Jag blev också rörd när jag läste motiveringen, när jag kom till eleverna och vad du gör för dem, säger grundskoledirektör Peter Lindberg.
– Linn är aldrig mållös annars, men i dag är hon. Hon är väldigt ödmjuk som person. Du möter alla med respekt och det är den största styrkan en lärare kan ha, säger rektor Slavica Drazic och tillägger:
– Vi bjuder alla elever på glass och ska fira med hela skolan.
Tre glada personer poserar med ballong och blommor.
Grundskoledirektör Peter Lindberg, Linn Hörnfalk och rektor Slavica Drazic.

Juryns motivering:

”Linn är en lärare som räcker till för alla. Hon skapar trygga och förlåtande lärandemiljöer, anpassade till både individer och grupper. Hon undervisar med variation genom att använda sig av olika metoder, där hon engagerar eleverna som medskapande. Linn ser elevernas erfarenheter som värdefulla utgångspunkter och möter dem där de är. Hon får dem att förstå och äga sitt eget lärande.  Linn skapar med stor eftertanke flexibla grupperingar där eleverna är resurser för varandra.

Linn grundar sin undervisning i vetenskap och beprövad erfarenhet och för ständigt kollegiala samtal med utgångspunkt i sina och kollegors undervisningserfarenheter.  Linn delar även med sig av sina erfarenheter och tankar till lärarkollegor i Malmö, både genom att föreläsa, blogga och dela lektionsmaterial.

Det finaste kvittot för Linns pedagogiska färdighet är att elever själva uttrycker att de efter flera års kamp och misslyckanden, har fått motivation och lust att lära tack vare Linns förmåga att anpassa undervisningen. Alla barn förtjänar en lärare som Linn!”

Läs Linns blogg här på Pedagog Malmö

LÄS MER: Linn Hörnfalk delar med sig av sitt material

LÄS MER: Så arbetar Linn Hörnfalk med differentierad undervisning

MALMÖ DELAR: Bokcirklar och skrivuppgifter

MALMÖ DELAR: Värdegrundsfrågor

LÄS OCKSÅ: Får pedagogpris för relationell pedagogik

Glad kvinna med blommor.

Övriga finalister

Totalt inkom 434 nomineringar i kategori grundskola (inklusive förskoleklass, fritidshem och grundsärskola) till pedagogpriset. Både enskilda pedagoger och hela arbetslag nominerades. En urvalsgrupp har haft ett digert arbete med att läsa alla motiveringar och tagit referenser, övervägt, bedömt, diskuterat och till slut utsett tre finalister i varje kategori. Pedagogisk inspirations styrgrupp har sedan utsett vinnarna i respektive kategori.

Övriga finalister i kategori grundskola var:
Ania Nordlöf, Sockerbruksskolan
Caysa Jonassen, Kungshögsskolan