Medveten satsning från skolledare ger Skolbibliotek i världsklass!

Bibliotek där barn sitter vid bord och läser och ritar.

Förra veckan blev det klart vilka skolor i landet som får utmärkelsen Skolbibliotek i världsklass 2015. Av drygt 50 nominerade skolor gick tre utmärkelser till Malmö.

För andra respektive tredje året  i rad tar Möllevångsskolan, Bäckagårdsskolan och Pauliskolan/Komvux Malmö Pauli hem den förnämliga utmärkelsen. Det är DIK, akademikerfacket för kultur och kommunikation, som delar ut priset och syftet är att lyfta skolbiblioteken och synliggöra deras viktiga funktion.

ewa_lotta_0074
Rektor Ewa-Lotta Carlsson, Centrumskolan Växjö.

Förra våren besökte vi från Pedagog Malmö Centrumskolan i Växjö. Cemtrumskolan fick i år utmärkelsen för tredje året i rad. I Växjö har man en lång tradition av väl fungerande skolbiblioteksverksamheter och en stor andel av stadens skolor har under åren tilldelats priset. På Centrumskolan träffade vi rektor Ewa-Lotta Carlsson och enligt henne råder det ingen tvekan om om varför man ska satsa på skolbiblioteksverksamheten.

– Lärarna har inte ensamrätten på framtidens skola, utan vi behöver ha in fler kompetenser. Jag kan inte tänka mig att jag skulle kunna ha skolverksamhet utan ett väl fungerade skolbibliotek.
Växjös långsiktiga och medvetna satsning på skolbibliotek är verkligen ett föredöme för andra kommuner i landet. Ewa-Lotta är klockren i sitt resonemang kring vikten av skolbibliotek och bibliotekariekompetensen.

Dina cookie-inställningar hindrar dig från att se innehåll från YouTube. Du kan enkelt ändra dina inställningar för Funktionella cookies, så att du kan ta del av innehållet.


Vi är stolta och glada över över att tre skolor i Malmö har skolbibliotek i världsklass och vi hoppas att de ska bli ännu fler!

Karin Ahlstedt
biblioteksutvecklare
Pedagogisk Inspiration Malmö