Tågpartiet, danspartiet eller kanske matpartiet? Valdag på Örtagårdsskolan

Skylt som det står vallokal på sitter på dörr.

Valurnan är på plats, partiledarna gör sina sista ansträngningar för att få väljarna att rösta just på deras parti. Tågpartiet manifesterar – med tåg kan du resa till många länder och det är roligare än att åka bil, danspartiet slår ett slag för dans och vänskap och rätten att få ta ett felsteg, matpartiet vill ha din röst för att du ska växa och bli mätt, svenskapartiet slåss för mer svenskundervisning i skolan. Ett annat parti värnar om våra djur, de ska klappas för att må bra och livsparitet har en tydlig miljöaspekt med i sin kampanj.

Papper med åsikter från påhittat parti.

Klockan 10.00 slogs portarna upp för valet på Örtagårdsskolans grundsärskola. Elever och personal från hela skolan strömmade in i klassrummet som idag fick anta skepnaden av en vallokal. Det bjöds på tilltugg för att alla skulle komma i stämning och lokalen var pyntad med ballonger dagen till ära. Man kunde nästintill ta på spänningen, frågan alla ställer sig – vilket parti ska ta hem årets val 2018?

Eleverna på grundsärskolan inriktning ämnen årskurs 4-9 har under en längre tid arbetat ämnesövergripande med tema – valet 2018. De har gjort studiebesök i valstugorna i Malmö city, följt de olika partiernas valdebatter på tv och diskuterat vilka politiska frågor som är aktuella i Malmö och för Sverige som helhet.

Papper med åsikter från påhittat parti och elev som presenterar partiet.

Inför den stora uppgiften att skapa sitt eget parti krävdes efterforskningar, källkritiskt granskning av texter på nätet, djupgående reflektion och analys av sin egen ståndpunkt och våga ta det avgörande steget att välja sitt partis riktning. Därefter började arbetet med att skapa valaffischer, vilken färg ska den ha? Vilket typsnitt ska jag välja och en mycket viktig detalj som kan vara helt avgörande för att väcka väljarnas intresse – hur ska partiets logga se ut? Logotypen tog plats på affischerna och tillverkades även i trä som en del i det ämnesövergripande temat. Inget fick lämnas åt slumpen. Eleverna skrev inbjudningar som personligen delades ut till elever, lärare, skolsköterska, rektorer, vaktmästaren, IKT pedagog och övriga viktiga väljare, alla ska ha rätt att göra sin röst hörd!

Pysslat röstkort och körkort.

Åter tillbaka till den stora dagen, valdagen. Eleverna  berättar att de först var nervösa när de skulle presentera sitt parti men att det sedan gick lättare när de vant sig. De uttrycker att det var fantastiskt att få dela ut valsedlarna och de kände sig stolta när de kunde besvara väljarnas kluriga frågor. Förberedelse och tydliga anvisningar påpekar eleverna som avgörande faktorer för en lyckad valkampanj. 

11.00 röstlokalen stänger. Nu börjar det stora räknearbetet som ställer höga krav på noggrannhet då den viktiga frågan ska besvaras – vilket parti blir ledande på Örtagårdsskolans grundsärskola? Livspartiet, djurpartiet, sportpartiet, tågpartiet, svenskapartiet, matpartiet eller danspartiet? Spänningen är olidlig!

Låda som det står valurna på.