Vinnare av Malmö pedagogpris 2021 i kategori förskola: Lina Karlström

Lina Karlström håller upp vinnarcheck.
Vinnaren av Malmö pedagogpris 2021 i kategori förskola är utsedd och heter Lina Karlström. Foto: Anna Singhateh
Vinnaren av Malmö pedagogpris 2021 i kategori förskola överraskades på sin arbetsplats.

Vinnaren av Malmö pedagogpris 2021 i kategori förskola är utsedd och heter Lina Karlström. På onsdagen överraskades Lina underfestliga former på sin arbetsplats Uteförskolan Stock och sten i Pildammsparken.

Både rektor Katrin Harrysson och biträdande rektor Pia Parkhagen Göransson samt övriga ledningsgruppen och några kollegor var på plats när Lina Karlström tog emot priset på onsdagsförmiddagen. Förvaltningsdirektör Jan-Ola Olsson höll i trådarna och läste juryns motivering och delade ut en check på 5000 kr till Lina. Barn strömmade till från både Häxans hus och Vindskyddet för att se vad som stod på. Mest lockade nog den stora ballongen och alla applåder och hurrarop.

Lina är en uppskattad och engagerad förskollärare som brinner för barnens delaktighet och inflytande. Många kanske har hört talas om Mat(te)-affären där barnen kan handla egengjorda produkter i naturmaterial? Lina och hennes kollegor arbetar efter en gemensam modell med fem ståndpunkter i fokus, som skapar ett sammansvetsat team på avdelningen. Läs mer här!

–  Grattis Lina! Hur känns det?
– Jag blev jätteöverraskad! Och glad så klart! Det är jättefint att det man gör syns för andra och att de upplever att det är bra

– Vad är det bästa med ditt jobb?
– De små! Det är för dem jag kommer hit varje dag och möts av nyfikna och glada ansikten. Att få höra dem berätta om vad de lär sig och om sin vardag är helt fantastiskt!

– Varför står som du vinnare tror du?
– Det är en svår fråga, men jag vill ju verkligen mitt arbete. Det är kanske så enkelt att jag vill hit varje måndag. Jag tycker om att vara här och jobba med alla dessa små fantastiska människor.

– Vad ska du göra för pengarna?
– Åh det vet jag inte ännu. Att jag ens är här just nu känns svårt att förstå.

Lina kramas om av biträdande rektor Pia Parkhagen Göransson.
Lina kramas om av biträdande rektor Pia Parkhagen Göransson. Foto: Anna Singhateh

Juryns motivering:

Lina är en kreativ, engagerad och lyhörd förskollärare som har ett professionellt förhållningssätt som gör skillnad för barn, kollegor och vårdnadshavare. Hennes kärlek till naturen väcker barnens nyfikenhet till lärande. Hon visar stort engagemang och får barnen att känna sig trygga i undervisningssituationer och i den miljö de befinner sig i. Lina är en närvarande pedagog och en god lyssnare där barnens inflytande och delaktighet får ta plats.

Lina bygger sin profession på teorier om relationell pedagogik. För Lina är hela människan av vikt, hon stödjer såväl barnets sociala som emotionella och kognitiva utveckling. Lina värnar om de sociala relationerna och att alla barn ska få det stöd de har rätt till genom sitt lågaffektiva förhållningssätt.

I den aktionsforskning Lina deltar i, är hon ett föredöme i att omsätta forskningsresultat till praktik. Lina delar aktivt med sig av erfarenheter, tankar och reflektioner, både med kollegor på förskolan med även regionalt och nationellt.

Finalister

Totalt inkom 96 nomineringar i kategori förskola (fskf) till pedagogpriset. Här är hela listan med nominerade! Både enskilda pedagoger och hela avdelningar nominerades. En urvalsgrupp har haft ett digert arbete med att läsa alla motiveringar och tagit referenser, övervägt, bedömt, diskuterat och tillslut utsett tre finalister i varje kategori. Pedagogisk inspirations styrgrupp har sedan utsett vinnarna i respektive kategori.

Övriga finalister i kategori förskola var:

  • Emilia Lagerstedt, Juvelens förskola
  • Avdelningen Luftballongen, Pilotens förskola

Och så här såg det ut när Lina Karlström överraskades med priset en blöt decemberförmiddag.

Dina cookie-inställningar hindrar dig från att se innehåll från YouTube. Du kan enkelt ändra dina inställningar för Funktionella cookies, så att du kan ta del av innehållet.