Möt rektor Lotta Lovén

Här får vi höra från Hans Prebens matte: Lotta Lovén. På Komvux i Malmö finns en organisation vid namn Pedagogisk Stödorganisation. Det är på ett sätt Komvux elevhälsoteam, i kubik. Här finner vi specialpedagoger, speciallärare, bibliotekarier, kuratorer och IT-pedagoger. Chef för hela klabbet är Lotta Lovén, en erfaren skolledare med en hel del erfarenhet under bältet.

Komvux-podden ”Medarbetarsamtalet”:

På Vipan fick Lotta på allvar lära sig att delegera sina arbetsuppgifter och i Kävlinge lärde hon sig att inte vara rädd för ekonomin. Folk som profilerar Lotta som chef menar på att hon bryr sig mycket om målet och är väldigt målfokuserad. Lotta själv hävdar att vissa kan få för sig att hon inte bryr sig lika mycket om hur folk mår, men det gör hon, säger hon, hon är bara inte så bra på att ordna med hygge. Det delegerar hon istället.

Att delegera är inte och har inte alltid varit så lätt. “Det kräver ju att man litar på människor.” säger Lotta och fortsätter “ibland kan man inse att det blir bättre än när man själv hade gjort det och då kommer ju den här prestigetanken.” Det viktigaste rådet hon vill ge till andra chefer eller egentligen alla, är att inte låta obehagliga saker ligga, ta det i sin linda. Ingenting blir bättre, menar hon, av att låta det ligga och gro.

Hur tänker Lotta kring hur man som kvinna i karriären kan navigera i ett patriarkat?

“Man har förväntningar på sig som kvinna som man inte har som man. Jag tror till exempel att jag har fått kommentarer från chefer om att jag är hård eller för bestämd, men det tror jag inte att man skulle drista sig att säga om en man. Jag tror det ligger i förväntningar inför en kvinna att man ska vara mer mjuk och lite mer behaglig och bry sig mer. Jag tror till exempel att en manlig chef kan unna sig att avbryta, men det kan inte en kvinnlig, alltså det finns förväntningar som ligger i de här strukrurella … och jag hoppas att unga kvinnliga chefer ska slippa det och att man ska kunna vara sig själv i sin chefsroll och att alla ska bli mer medvetna om det.”

Samtalet uppehåller sig en stund kring vilken roll bibliotekarierna spelar i PS. Lotta påpekar att hon faktiskt fick argumentera för sin sak där när hon ville ha in bibliotekarier i organisationen. Bibliotekariernas kompetenser kompletterar och går in i övriga kompetenser inom PS och alla som jobbar inom skolan bör lära sig mer om vad bibliotekarier kan och vad de har kompetens om. Det går in i så mycket av det vi gör inom skolan. “De jobbar med mångfald och inkludering. De jobbar med detta i varje del av sitt arbete, det finns med i deras bemötande, vid inköp och i hur lokaler är genomtänkta och utformade.”

Om Lotta skulle hålla en middagsbjudning med historiska personer tvekar hon inte. Fredrika Bremer, Hillary Clinton och Ivar Lo Johansson skulle få smaka på hennes pasta. Dock är det inte aktuellt med hemmagjord öl, då det, enligt Lotta, är det som är mest överskattat just nu.

Sist men inte minst kan nämnas att Lottas kanin Hans Preben bor bättre än hon själv. Han huserar i en fyrarummare på två plan, isolerat och fint ute på balkongen, när han inte (som oftast) är inne och hänger med familjen.