IT-pedagogen om ChatGPT i skolan

Rebecka Ryberg Welander jobbar som IT-pedagog på Komvux Sfi i Malmö. Vad är egentligen en IT-pedagog? Rebecka har svar på tal. Vi får bland annat höra om vilken roll Chat GPT kan spela i skolan i dag och om hur Rebecka är en så cool nörd att hon redan som 16-åring kom in på Berghein och träffade en tjusig tjej.

Dina cookie-inställningar hindrar dig från att se innehåll från Spotify. Du kan enkelt ändra dina inställningar för Funktionella cookies, så att du kan ta del av innehållet.

Komvux-podden ”Medarbetarsamtalet”: Rebecka har varit runt en hel del. Från kock i Norge till en svindyr lägenhet i Malmö. Nu verkar hon dock ha hittat hem. Under sina studier till att bli lärare blev hon ganska snabbt varse att det var inom digitaliseringen hon ville nischa sig. Vad är egentligen viktigt när vi jobbar med elever på distans? Hur kan vi använda digitaliseringen så att den gynnar oss i skolan? Vad har vi egentligen lärt oss under pandemin?

Rebecka har siktet inställt mot utveckling inom skolan. Det finns lågt hängande frukt att plocka och med en medvetenhet inom skolan kan vi bli bättre och ha en större medvetenhet inom vårt digitala lärande. Detta tror Rebecka kommer att gynna alla inom skolan.

Skolan har alltid influerats och formats av samhället och det är inte minst fallet nu, menar Rebecka. “Jag tycker att man fastnar mycket i diskussionen, där jag är nu, jag tycker man fastnar i diskussionen ‘ska vi digitalisera eller inte? Vad är positivt och negativt med digitaliseringen’ snarare än att, det här är en samhällsförändring vi måste förhålla oss till […].” Säger Rebecka och poängterar att vi måste se att detta också händer för våra elever.