Specialpedagogen om skolutveckling

Specialpedagog Stefan Soomro berättar om sitt arbete med den upphandlade verksamheten: de externa yrkesutbildningarna inom Komvux. Vi får dessutom följa hans pappas väg runt halva jordklotet, något som till slut har lett till Stefans existens i det stora och det lilla. Vi får höra om Stefans vurm för skolutveckling och om hur det är lämpligt att vara försiktig när man ska äta ägg.

Dina cookie-inställningar hindrar dig från att se innehåll från Spotify. Du kan enkelt ändra dina inställningar för Funktionella cookies, så att du kan ta del av innehållet.

Avsnittet är inspelat under tiden vintern hade hela landet i ett kloliknande grepp. Stefan hade som många andra av oss anpassat sig på så sätt att han klädde sig i mössa inomhus och drog ner temperaturen till lite mer friska inomhusgrader.

Dock är det inte där vi uppehåller oss. Stefan berättar om hur hans intresse för skolutveckling vuxit fram genom uppväxten och sedan inom ramarna för sitt värv inom skolan. Stefan har jobbat inom alla årskurser och där blev han genom åren varse hur mycket tid han lagt på att kartlägga, skriva och dokumentera utan att det gav någon större effekt. Det måste gå att utveckla? Det måste gå att påverka?

I dag är Stefan specialpedagog på Komvux i Malmö med ett uppdrag som riktar in sig på Malmö Stads upphandlade enheter. Stefan fungerar som stöd, handledning och gott bollplank för flera externa aktörer vars tjänster Malmö Stad köper in för att säkra att yrkesutbildningarna finns i hög grad och god kvalité.

“Jag tycker det är roligt. För varje dag är så olik den andre – och det är så olika processer igång. Framför allt: jag lär mig nytt varje dag. […] Jag blir liksom inte färdig, det är så mycket psykologi i det jobbet jag har just nu. […] Jag försöker läsa lite psykologi just nu, det tycker jag är väldigt spännande.”

Avslutningsvis får vi veta att Stefan föredrar att ha ryggen fri.