Inspirerande bilder

Kulturhuset i Stockholm

Kulturhuset i Stockholm

Förra hösten besökte bibliotekarie Maria Göransson och jag Kulturhuset i Stockholm med främsta syfte att inspireras av inredning och möbler. Värt att ta fasta på är deras utbud av olika typer av sittplatser.

Vi anser att det är viktigt att biblioteket på Malmö latinskola erbjuder liknande möjligheter, önskemålet är framfört till arkitekten. Biblioteket kan inte enbart möbleras med stolar och bord – människor i allmänhet och ungdomar i synnerhet föredrar att arbeta med datorn i knät sittandes och liggandes i kanske en fåtölj eller soffa.

På TioTretton är man välkommen att sitta eller ligga i fönstret och titta ut över Sergels torg. Om du är mellan 10 och 13 vill säga.

På Kulturhuset finns bland annat verksamheten TioTretton. “TioTretton: en oas för alla mellan tio och tretton år. Ett bibliotek fullt med böcker och berättelser just för dig. Här behöver du inte göra någonting alls mer än att ta av skorna. TioTretton är inte, vi blir, vi blir du, du blir TioTretton och TioTretton blir du.

Från TioTretton
Hängande stol: Avskild delaktighet – delaktig avskildhet
Grön fin boksnurra från Kulturhuset i Stockholm

 Bilder från Malmö

Bild från Orkanen i Malmö
Bild från Malmö stadsbibliotek

Låt dig gärna inspireras av fler spännande lärmiljöer:

Erika Mann Primary School II ”Five modules (day bed, cave, stand, landing and table with foldable bench) give children the opportunity to test their bodies, learn and play without being forced to sit according to norm”

Vittra Telefonplan Ny värld ger andra behov. Vi vet att vi lär på många olika sätt. Vi behöver träffas i större och mindre grupper, vi behöver utrymme för att kunna koncentrera oss, vi behöver röra på oss och jobba med händerna, rösten och kroppen. Vi behöver bli inspirerade och kommunicera med varandra och omvärlden. Digitalt kommer miljön att stödja ett kreativt arbetssätt med olika medier.”

Text: Karin Ahlstedt