Inspirerande författarbesök på Kroksbäcksskolan

Niklas Krog.

 

I infosalen på Kroksbäcksskolan sitter förväntansfulla elever från högstadiet. Författaren Niklas Krog skall strax börja sin föreläsning.

Niklas berättar kort om sin bakgrund. Han läste mycket böcker när han växte upp. Han var även en framgångsrik basketspelare. Det blev A-landslaget för pojkar, juniorlandslaget och SM-guld med Alviks herrlag 1996.

-Jag vill inspirera elever till att läsa, säger Niklas Krog. Att många ungdomar i dag aldrig eller sällan läser böcker är något som oroar honom.

– Det är oerhört tråkigt. Jag personligen har haft fantastiska upplevelser med böcker.

Niklas berättade att hans bokskrivande tog fart redan när han gick i femte klass. Jag dagdrömde och tömde allting genom att skriva på kvällarna, berättar han. Jag var egentligen inte så bra, men skrev ändå. Och det är just det som är budskapet. Alla här kan skriva en fantasybok eller vad ni tycker är roligt. Fantasin har vi, det handlar bara om att tycka det är kul. Jag tror inte på talang, men med envishet kommer vi långt. Går det för lätt blir det tråkigt.

Att få sin första bok utgiven av ett förlag är däremot svårare. Enligt Niklas ges endast i snitt mellan tre och fyra böcker ut per år av de stora förlagen, av de cirka 3 000 manus som kommer in.

Niklas berättar att han gillar det fria berättandet. Skrivandet är en verklighetsflykt.

-Är det någon här inne som läser fantasy frågar han publiken?
En person räcker upp handen.
-Har någon läst Harry Potter?
Nu åker betydligt fler händer upp i luften. Det är också fantasy, upplyser Niklas Krog.

Eleverna ställde en del frågor som till exempel hur man kommer igång med skrivandet och vad en författare tjänar. Både elever och personal uppskattade besöket.
Niklas avslutar med budskapet att det gäller att arbeta hårt för att lyckas. Det gäller oavsett vad man vill arbeta med.

Text och foto: Olof Stenlund