Julhjälpen – det sista jag gör

Fotograf: Ewa Levau

På lördag och söndag nu under första advent kommer jag tillsammans med skolledningen på Nya latin skänka böcker till Malmö stads invånare i samband med Julhjälpen.

Vi kommer att stå i tält nr 33 på Gustav Adolfs torg klockan 11.00-18.00 båda dagarna eller så länge vi har böcker kvar. Har du vägarna förbi har du chansen att få såväl skön- som facklitteratur. Vi kommer att skänka biografier över exempelvis Dylan, Obama, Mozart, Curie, Beatles, Gutav Vasa med flera, samt böcker om Malmö, husdjur, politik, naturkunskap, historia, mat och hälsa… och många många fler…

Under två intensiva dagar har jag tillsammans med med mina kollegor: Maria Göransson, Jenny Häggström, David Norgren, Görel Reimer, Aleksandra Erlandsson, Maria Lindroth, Marie Jönsson och Subhija Besic slitit hårt med att välja ut böcker till Julhjäpen. Stort tack för ert engagemang! Utan er hjälp hade detta inte varit möjligt.

De kommunala skolorna i Malmö tingade näst intill 6000 böcker och de fristående gymnasieskolorna tingade hela 8 977 böcker! Några skolor valde att avstå erbjudandet och några valde bara ut några få titlar. Yrkesgymnasiet toppade med 2 179 tingade exemplar tätt följt av Plusgymnasiet, 4ans Gymnasium,  ProCivitas Privata Gymnasium, John Bauergymnasiet och JENSEN gymnasium.

Att intresset var så stort hade jag aldrig vågat hoppas på och det är väldigt glädjande att böckerna kommer till användning på Malmös skolor.

Läs gärna artikeln i Sydvenskan.

Mitt uppdrag som ansvarig för projektet med sammanslagningen av de tre biblioteken på Malmö latinskola, Heleneholms gymnasium och Mediegymnasiet löper ut nu till helgen och att medverka vid Julhjälpen är det sista jag gör inom ramen för detta projekt. 3 december börjar jag som bibliotekarie på heltid på Heleneholms gymnasium.

Min förhoppning är de böcker som helt enkelt är för inaktuella eller trasiga för att användas kommer att bli konst som kan visas upp på Nya latin. Detta utifrån ett hållbarhetsperspektiv med syfte att åskådliggöra hur material kan återanvändas och få en ny funktion, men också för att uppmärksamma Estetprogrammet med inriktningen bild och formgivning. Jag tänker mig att det är just elever från detta program som kopplat till ett projekt skapar konst där möjligheterna är oändliga.

Text: Karin Ahlstedt

Konst tillverkad av böcker