Skolbibliotek i världsklass nominerat till Årets bibliotek 2013

Vi var alla väldigt spända och förväntansfulla när våra oerhört kompetenta bibliotekariekollegor åkte upp till Bok- och biblioteksmässan i Göteborg, för att vara med vid utdelningen av utmärkelsen Årets bibliotek 2013. Pauli gymnasium fick 2010 utmärkelsen Årets skolbibliotek och har även tilldelats utmärkelsen Skolbibliotek i världsklass. Och nu var de alltså en av tre nominerade.

Mediateket på Pauli gymnasium var nominerat till Årets bibliotek 2013
Foto: Lars Sletterhage

Under de år som gått har olika slags bibliotek fått utmärkelsen Årets bibliotek: folkbibliotek, forskningsbibliotek, skolbibliotek, sjukhusbibliotek, sambibliotek. Priset är ett stipendium om 25 000 kronor och ett konstverk. Årets nominerade var GIH-biblioteket, Mediateket på Pauli gymnasium samt Miini – Göteborgs stadsbibliotek.

I år var det Göteborgs stadsbibliotek som kammade hem det prestigefulla priset – stort grattis!

Juryns motivering lyder: ”Stadsbiblioteket i Göteborg har använt stängningsperioden för kreativt nytänkande på ett konstruktivt användarvänligt sätt. Under en period utan egna lokaler har stadsbiblioteket samarbetat med andra aktörer och professioner och lyft ut delar av biblioteksverksamheten i nya miljöer och på så sätt lockat nya besökare. Perioden har även använts för arbetsrotation och kompetensutveckling för att vidareutveckla personalen och öka kunskapen internt om varandras arbete.”

Juryn välkomnar nomineringar från hela biblioteksvärlden. Verksamheten bedöms utifrån varje biblioteks specifika förutsättningar och juryn tittar särskilt på kriterier som användarvänlighet, organisation, stabilitet, kreativitet, utveckling, bestånd och förankring bland användare.

Text: Karin Ahlstedt