Samarbete för att utveckla tillgängliga lärmiljöer

En fortbildningsinsats ska leda till en hållbar utveckling där eleverna är i fokus. Observationsverktyget ”Det kommunikationsstödjande klassrummet” är ett verktyg för att utveckla lärmiljöer och undervisning. Det kan även vara en resurs i tillsammansarbete för att få till en varaktig förändring och ingå i skolors systematiska kvalitetsarbete.

I det här blogginlägget kommer vi berätta om en fortbildningsinsats i samarbete med en av Malmö Stads skolor där vi använt observationsverktyget ”Det kommunikationsstödjande klassrummet”.  I fortbildningsinsatsen samarbetade vi med ledning och undervisande pedagoger inom anpassad grundskola, inriktning ämnesområde. Fortbildningsinsatsen ingick som en del i skolans lokala systematiska kvalitetsarbete och åtagandeplan och pågick under ett läsår.

Fysiska miljön och lärandekontext

Insatsen tog avstamp i den fysiska lärmiljön, där vi identifierade tre teman som vi fokuserade på under läsåret utifrån observationsprotokollet ” Det kommunikationsstödjande klassrummet”.

  • Etikettering och avgränsade lärmiljöer
  • Elevarbeten och interaktion
  • Litteracitetsmiljöer

Pedagogerna valde ett gemensamt rum att utgå ifrån, med syfte att hitta en gemensam kommunikationsstödjande struktur.

Vad fick vi syn på i arbetet

Generellt upptäcktes i observationerna:

  • Att uppsatt bildstöd i den fysisk miljön inte alltid var aktuellt.
  • Att det var osäkert om bildstödet i den fysiska miljön var till hjälp för eleverna.
  • Att det fanns mindre av bildstöd som ledde till interaktion mellan elever, elev-vuxen.

I det gemensamma rummet upptäcktes även:

  • Att rummet sällan användes och aldrig användes i organiserade undervisningsaktiviteter.
  • Att det var osäkert vilka aktiviteter som rummet kunde erbjuda.
  • Att det fanns för mycket undervisningsmaterial i rummet, varav en del inte användes.
  • Att undervisningsmaterialet upplevdes av pedagogerna som oorganiserat.
  • Att lärmiljöerna inte var tydligt avgränsade och saknade uppmärkning/etikettering.

Vad ledde arbetet till

Under fortbildningsinsatsen skedde konkreta förändringar i undervisning och lärmiljö. Bildstöd analyserades och utvärderades utifrån användningen tillsammans med elever som en naturlig del i undervisningsprocessen. Bildstödet utvecklades i samarbete mellan elever och pedagoger, så att bildstödet mötte elevernas behov. Pedagogerna uppmärksammade att eleverna med relevant bildstöd kunde ta fler initiativ till kommunikation och även berätta kring egna upplevelser med stöd av bilderna.

Det gemensamma utrymmet utvecklades till ett aktivitetsrum med tydligt avgränsade lärmiljöer, material som svarade mot elevgruppens behov, tydlig uppmärkning och organisering av material. Det blev ett rum som användes av alla klasser, där möten mellan elever från olika klasser kunde ske. Rummet fick ett tydligt syfte med möjlighet till olika organiserade undervisningsaktiviteter. Förändringarna i lärmiljön har haft en positiv effekt hos eleverna.

Samarbetet runt lärmiljön har fördjupat ett gemensamt språk och förståelse inom kollegiet. Det har lett till nya samarbeten mellan pedagoger och möjlighet att organisera för lärande mellan elever/elevgrupper från olika klasser. Kollegiet såg stora vinster i det kollegiala samarbetet och möjligheten att gemensamt få reflektera kring det pedagogiska arbetet.

I utvärderingen visade det sig att fortbildningsinsatsen hade lett till ett förändrat tankesätt och arbetssätt rörande lärmiljön och hur den kan utformas för att möta eleverna.

Vad har vi lärt oss av fortbildningsinsatsen

Vår lärdom är att observationsverktyget ”Det kommunikationsstödjande klassrummet” mycket väl kan fungera för att utveckla lärmiljön inom anpassad grundskola för elever som läser inriktning ämnesområde. En annan upptäckt är vinsten av att ingå i skolans systematiska kvalitetsarbete och åtagandeplan.

Fortbildningsinsatsens utformning har även stärkt vår syn på vikten av tillsammansarbete i process, där tilliten till varandra och samarbetet är grunden för att lyckas.

Vill du läsa mer?

TAKK och annan AKK i skolverksamheter (2025-01-08)

TAKK som resurs i läs och skrivlärandet (2025-01-17)

Förutsättningar för en väl fungerande kommunikation (2025-01-24)

Metoden Teach Back för att säkerställa att vi förstår varandra (2025-02-05)

Visuellt stöd i undervisning och sociala sammanhang (2025-02-12)

Läsning i dialog med stöd av AKK (2025-02-20)

Att arbeta tillsammans för att utveckla elevers kommunikation (2025-02-28)

Hur kan vi organisera för kommunikativ tillgänglighet? (2025-03-27)

Samarbete för att utveckla tillgängliga lärmiljöer (2025-05-15)