Drömmen blir verklighet – mötet med ingenjörerna

Elever tillsammans med Sandberg Development AB och Softhouse.
Tänk dig att få sitta på ett riktigt företag omgiven av ingenjörer, projektledare och prototyper – och där mitt i rummet: dina elever. Deras idé, deras ord, deras uppfinning. Ibland tänker jag att läraryrket är det finaste som finns, just för att vi får vara med när drömmar börjar ta form. Och ibland, som nu, när en tekniklektion blir till något mycket större, då lyfter vi tillsammans. Här kommer berättelsen om när Rocket-Timer började bli verklighet.
Stolta elever visar upp sin innovation, Rocket-timer.
Elever med Rocket-TImer. Morgonläsningen.

“Det hade varit väldigt roligt om den skulle finnas på riktigt”

Så sa en av eleverna till Sydsvenskan när vi vann förstapris för vår uppfinning Rocket Timer. Nu står vi här några månader senare, med ingenjörer, företag och vår mockup och drömmen börjar bli verklighet. Att få se sina elevers idé utvecklas till något som faktiskt är på väg att tillverkas är en mäktig känsla. Det är inte längre bara en kul grej på tekniklektionen, utan på riktigt allvar. För en vecka sedan besökte vi Sandberg Development AB tillsammans med Softhouse, som i samarbete med sitt utvecklingsteam har tagit sig an uppgiften att förvandla Rocket Timer till en färdig produkt. Åtta ingenjörer och projektledare är kopplade till projektet – de läste om elevernas driv och framtidstro i Sydsvenskan och ville vara med och hjälpa till.

Projektledaren Wendla hälsar eleverna välkomna. På andra bilden fyra ingenjörer.
Projektledare Wendla hälsar eleverna välkomna. Ingenjörerna kopplade till projektet.

Stjärnglans i ögonen


Vi blev mottagna som riktiga entreprenörer när vi klev in i receptionen. Elevernas ögon lyste av förväntan. Halvklassen delades upp i två grupper, där varje grupp utsåg en teamleader. Efter en gemensam presentation av ingenjörerna var det dags att sätta igång. Det var ingenjörsmöte, produktutveckling, innovation och värdeskapande lärande på riktigt.

En timer – men också en framtid

Det handlar förstås om Rocket Timer, men också om något större. Om att entreprenörskap inte bara är något man lär sig om, utan något man får prova på. Om att teknik inte bara är ett ämne, utan en framtid. Och om vuxna som tror på barns idéer och på riktigt tänder stjärnor i deras ögon.Vår resa med prototypen har bara börjat. Det väntar fler möten, beslut, skisser och tester. Men redan nu vet jag att det här är en resa som lämnar spår. De bygger inte bara en timer, de bygger framtidstro.

Representanter från Softhouse har genomgång med eleverna.
Genomgång med Softhouse, mjukvara.

Första gruppens fokus: hårdvara och design

Den första gruppen fokuserade på timerns utseende, form, storlek, vilka knappar som behövs, om det ska finnas en skärm med siffror eller lysdioder. De fick också avgöra hur stor lådan skulle bli för att allt skulle få plats. Det var praktiska moment med papper, sax och tejp. Hur fungerar egentligen elektroniken på insidan? Vad är en mikrokontroller och hur fungerar programmeringen?

Andra gruppens fokus: app och funktioner

Den andra gruppen fokuserade på appens design: utseende, färg och form, vilka funktioner som är nödvändiga eller valfria, och hur flödet i appen ska fungera. En ingenjör från Softhouse presenterade först grunderna, och sedan jobbade eleverna praktiskt – först på papper och sedan gemensamt på storbildsskärm.

Två personer visar en skiss på en apparat med start och stopp-knappar.
Adrian vid tavlan. Rafael visar mikrokontroller.

Ingenjörerna från Lund

Adrian och Rafael, två av ingenjörerna, har imponerat stort på både mig och eleverna. De är tekniskt skickliga, absolut, men framför allt är de pedagogiska. De lyssnar, vägleder och ställer precis rätt frågor för att hjälpa elevernas tankar att växa. Jag blir lika stolt varje gång en elev tittar upp och säger:
”Men tänk om vi också kunde ha…!” Många idéer bubblar i rummet, många viljor möts, men här formas en gemensam prototyp och alla är med på tåget.

Skisser och en papp-modell av Rocket-timer.
Skissar innehållet i appen. Skissar form av Rocket-Timer.

När mjukvara möter hårdvara

När grupperna kom halvvägs träffades de igen för att diskutera hur hårdvaran och mjukvaran ska samspela. Vad händer i appen när man trycker på en knapp på timern? Vad händer i timern när man får en utmaning i appen? Nu är det på riktigt, och det är häftigt för alla att förstå hela processen från mockup till  prototyp. Det enkla verkar vara att skapa en mockup, men som en ingenjör sa; själva innovationen tar tid.

Resan fortsätter – mot en riktig prototyp

Efter långhelgen väntar vårt sista besök. Då kan vi förvänta oss att ingenjörerna har skapat en 3D-modell av lådan som ett första utkast. Förhoppningsvis finns också en låtsasapp i simuleringsmjukvara, så eleverna kan testa och förbättra funktioner. Det är en typisk interativ (upprepad) utvecklingsprocess inom produktutveckling. När jag läser det här låter det nästan som att jag arbetar med innovation dagligen, men det häftiga är att jag bara är lärare men ja, det har jag ju kan man ju säga. Kanske är det just därför det är så kraftfullt, när vi tillsammans med ett av Malmös största familjeföretag lyfter teknikintresset – och framförallt elevernas självförtroende och framtidstro. Stort tack till Sandberg Development AB och Softhouse! Stort tack till alla som gör detta möjligt, vi ser så mycket fram emot att få testa vår Rocket-Timer och se hur mycket vatten vi kan spara!

Närbild på skisser på Rocket-timer och en bild där elever och representanter från företaget samlats.
En av alla skisser. Hela gänget samlat nere i receptionen.

Glass och glädje – en extra guldkant


En lyxig lunch serverades och plötsligt åt eleverna sallad – det var en fröjd att se hur glada de var över att få äta i företagets restaurang. Spända satt de och väntade på mitt klartecken, för restaurangköket hade förberett mjukglassmaskinen med tillbehör. Lyxigt och välförtjänt!

Elever fyller på mjukglass med tillbehör i pappmuggar.
Mjukglassmaskin med tillbehör.

Därför behövs det – teknikintresset minskar


Vi vet att intresset för teknik och entreprenörskap bland unga tyvärr minskar. Det var just därför Sigma startade tävlingen “Experts of tomorrow innovation race”. När elever når högstadiet dalar intresset, och varför är svårt att säga, men jag tror vi behöver mer värdeskapande lärande där elever får vara kreativa. Den branta nedförsbacken måste vi bromsa tillsammans. Teknik är kreativitet, problemlösning och ett sätt att påverka och förändra världen. Vi måste skapa fler tillfällen där elever kan vara riktiga innovatörer.

Min reflektion


Att se elevernas idéer ta form i verkligheten är en av de mest givande upplevelserna i läraryrket. Genom projekt som Rocket Timer får eleverna inte bara utveckla tekniska färdigheter, utan också se hur deras kreativitet och samarbete leder till konkreta resultat. Det stärker deras självförtroende och visar att deras idéer är värdefulla. Samarbetet med företag som Sandberg Development AB och Softhouse ger eleverna en inblick i verkliga arbetsprocesser och visar vilka möjligheter som finns inom teknik och entreprenörskap. Det är inspirerande att se elevernas engagemang växa när de får arbeta med riktiga ingenjörer och känna att deras idéer tas på allvar.

Som lärare är det vår uppgift att skapa sådana möjligheter och uppmuntra elevernas intresse för teknik och innovation. Genom att integrera entreprenöriella projekt i undervisningen kan vi bidra till att forma framtidens ingenjörer och entreprenörer.

Diskussionsfrågor till kollegiet

  • Hur kan vi skapa fler autentiska lärsituationer i skolan?
  • Hur kan vi stärka teamwork genom olika roller?
  • På vilket sätt kan vi samarbeta med näringslivet för att ge elever inblick i framtida yrken?
  • Hur kan du bidra till att lyfta intresset för teknik?
  • Vad händer med elevernas motivation när deras idéer tas på allvar?
  • Hur kan du använda värdeskapande lärande i din egen undervisning

Reflektionafrågor till din undervisning

 

  • Hur arbetar du med entreprenörskap i din undervisning?
  • Hur integrerar du dina ämne?
  • Hur arbetar du med hållbar utveckling?
  • Hur ser du till att eleverna tänker hållbart även i andra ämnen eller i sin vardag?
  • Har du testat att undervisa utifrån FN:s globala mål?
  • Hur kan det värdeskapande arbetssättet stärka dina elevers tro på sina egna förmågor?

Tips på innovationstävlingar som går att anmäla sig till nu (läsår 25/26)

Läs mer:

Finbesök i Alfa 5 – när Katrin Stjernfeldt Jammeh klev in i klassrummet (2025-06-09)

En studentmössa, ett hjärta av guld och en röst som bär (2025-06-07)

Ett kort möte, ett viktigt samtal (2025-06-02)

Drömmen blir verklighet – mötet med ingenjörerna (2025-05-30)

”Att våga ta steget – mitt möte med Ulla Öberg” (2025-05-28)

Moské i lego, poddar och tittskåp – när elevernas kreativitet lyfter undervisningen (2025-05-24)

We are 2024’s experts of tomorrow! (2025-05-09)

Back to the 90’s (2025-05-04)

Fredagsfrukost med kändisar – ett klassrum fyllt av mod och inspiration (2025-04-29)

Poddpremiär! (2025-04-22)

Att lyfta autism – en väg till ökad förståelse och samarbete (2025-04-19)

I dag vill jag lyfta mitt arbetslag (2025-04-08)

Ett efterlängtat möte med en stark och varmhjärtad kvinna (2025-04-02)

Innovativt föräldramöte med hjälp av kooperativt lärande (2025-03-23)

Ny skribent brinner för värdegrund (2025-03-19)

Prisutdelning Innocarnival. Prisutdelning Sigma Experts of tomorrow innovation race.
Prisutdelning Innocarnival. Prisutdelning Sigma Experts of tomorrow innovation race.