Ett efterlängtat möte med en stark och varmhjärtad kvinna

Beata Kull föreläser på Geijerskolan. Desirée och Beata Kull. Föreläsning Stiftelsen Beatas seminarium på Mah om psykisk hälsa.
Ibland möter vi människor som påverkar oss. För några dagar sedan hade jag turen att träffa en sann inspirationskälla. Mer om mötet kan du läsa om i detta inlägg.

Fredag och en hel helg framför oss. Det har varit en fantastisk vecka med så bra innehåll, svårt att fånga med ord men jag ska göra mitt bästa för att försöka dela med mig av mina tankar här och nu. Idag och med detta blogginlägg vill jag lyfta Beata Kull, kvinnan som startade stiftelsen Lärargalan, numera kallad Stiftelsen Beata.

Vem är Beata?

Om du är lärare så har du kanske hört talas om Lärargalan som äger rum en gång om året i Stockholm. Det är en stor gala med syfte att lyfta lärare, inte bara pristagare utan alla Sveriges lärare, ta alla lärare in i rampljuset för en kväll och hylla alla lärare som varje dag gör skillnad för så många elever runt om i landet. Dock är det inte det som gör att jag vill hylla kvinnan bakom galan utan det är hennes väg dit och att hon är en förebild. Idag är Beata 29 år, det är 10 år sedan hon startade stiftelsen och det är detta som gör att jag skriver om henne idag. Beatas väg till framgång kan inspirera inte bara lärare utan alla elever i hela Sverige att tro på sin egen förmåga och att fortsätta att kämpa. Sannolikheten till framgång ökar för varje dag som går. 

Sporadisk kontakt 

Beata och jag kom i kontakt med varandra för några år sedan, även om vi aldrig hade träffats så påverkade hennes synsätt och positiva inställning mig som lärare. Det Beata inte visste om var att jag just då för några år sedan själv kände att jag liksom hade tappat bort mig själv, livet kom emellan. Mitt i allt trillade ett mail in om att jag blivit nominerad till Lärargalan, jag blev såå glad men var liksom inte mottaglig. Jag gjorde allt för att hålla uppe skenet på jobbet inför eleverna.

Finns ju en bild av att vi lärare oftast är på topp, men vi lärare tro det eller ej, kan  också vara trötta även om det inte syns utåt. En period när livet kom emellan så var jag inte mig själv. Men Beata såg mig, hennes vänliga ord om att vi lärare gör skillnad, det fanns liksom i mitt bakhuvud hela tiden när jag kände mig trött och därför fortsatte vår kontakt även om den var sporadisk och egentligen bara att jag gillade hennes inlägg och blev motiverad. Tiden gick, jag inspirerades av Beata genom hennes sätt att hylla lärare runt om i landet. Stiftelsen växte, tack vare Beatas driv och entreprenörskap.

Mötet

Plötsligt för ett tag sedan så av en slump gick jag in på instagram (har ju skärmtid för att inte fastna) och såg att hon skrivit om sin föreläsning, hur andra lärare blivit inspirerade, jag såg min chans och skickade iväg “hojta om du är i Malmö”. Tänkte ju inte mer på det, för varför skulle hon välja att komma till oss?

”Jag kommer gärna på torsdag”

Jag skrek rakt ut när jag läste mitt meddelande från Beata, min kollega trodde att något hade det hänt. Visst hade han egentligen helt rätt i det, något fantastiskt hade hänt, Beata ville komma och föreläsa för mig och mina kollegor på Geijerskolan i Malmö (Limhamn). Med kort varsel tack vare en bra (och ny rektor) lyckades vi tillsammans rodda och hjälpas åt så att det blev möjligt. Under Beatas föreläsning som var både genomtänkt, varm och modig så var det några saker som jag tar med mig.

Vad tar jag med mig?

Beata lyfte vikten av att vi inte kan påverka vilka tankar som dyker upp men vi kan påverka vårt sätt att tänka på dem. För mig är det lätt att tänka att jag inte är tillräckligt bra. Jag har jobbat med det under hela mitt liv men har också accepterat och är medveten om att jag vet att jag behöver vara snällare mot mig själv. Beata pratade om självreglering som är så viktigt i dagens samhälle. Det är så lätt att jämföra sig med andra, speciellt de dagar då man behöver det som allra minst.

Jag är nog inte ensam om att dessa tankar dyker upp emellanåt för lärare. Det var skönt att höra Beatas bästa tips, det är lätt att glömma när dagarna flyter på. Vi kan vara vår egen värsta fiende men vi kan också vända på det med rätt inställning, synsätt och verktyg.

 

Hjärta som pryder en gymnasieskola i Malmö. Beata åker i min lådcykel från seminariet på Mah.

Jag vill lyfta

Alla mina kollegor i vår verksamhet som hjälpte till så att lärarna kunde få chansen att lyssna till Beata, att vi tillsammans hjälptes åt att hitta lösningar på kort tid. Min rektor Carina som är lösningsfokuserad och flexibel, ser möjligheter även om det egentligen var fel tidpunkt (mitt i NP, utflykter).

Jag vill lyfta Beatas kollega Emmy som också kom med ett fint bemötande, det där lilla om att klassrummet var mysigt, att böckerna stod i färgskala i fönsterna. Tack för att ni såg de där detaljerna som jag lagt mycket tid på, vår lärmiljö för att alla ska trivas och vilja vara där.

Så varför skriver jag om detta?

Jag skriver detta därför att jag samtidigt vill dela med mig av mina tankar om hur det är att vara lärare, att vi också har våra ups and downs och att det är ok. Jag skriver det också därför att jag vill dela med mig av att jag ibland själv hamnar i fällan där jag jämför mig med andra när man ser allt bra som andra gör på instagram/sociala medier. Men då är det också viktigt att påminna mig själv om att jag också gör skillnad och att även om vi går på halvfart så finns det elever som tycker att vi är världsbäst oavsett dag.

Viktiga personer

De viktigaste personerna som gör avtryck är inte alltid de människor som man känner, det kan i stort sett vara vem som helst. När jag träffar en person som gör skillnad så märks det genom att jag känner mig inspirerad, glädjefylld, energisk och  motiverad att fortsätta att utvecklas i min lärarroll. Efter vårt möte satte min kreativitet igång och i bakhuvudet hör jag Beata säga “Tack för att du varje dag kliver in i klassrummet med hjärtat först!” Till dig Beata vill jag därför rikta mitt varmaste Tack för att du fortsätter att lyfta lärare varje dag, Tack för att just DU gör skillnad för oss.

Detta vill jag skicka vidare med dig idag

  • Fundera, vem gör skillnad för dig här och nu?
  • Vem vill du lyfta? Vad hindrar dig?

Om du har möjlighet så rekommenderar jag dig att boka en plats på seminarium genom Stiftelsen Beata, alltid inspirerande och viktiga ämnen och föreläsare.

Vad vill jag göra mer av eller sluta med?

  • Vara mindre självkritisk till mig själv som lärare
  • Fortsätta att sprida glädje
  • Våga dela mina tankar och känslor om lärarlivet.

Kommentar till val av bilder i detta inlägg

Jag hade möjligheten att få träffa Beata, jag är tacksam över att jag tog chansen. Hur det slutade? Som ni ser på sista bilden så sitter Beata i min lådcykel från sitt seminarium på Malmö Högskola. De flesta som känner mig kommer säkert tänka att det är typiskt mig och att de inte är förvånade. Jag håller med, det är typiskt mig att bjuda in till samtal, är det inte i en lådcykel så är det något annat påhittigt. Som sagt, vi är alla kreativa om vi bara vågar.

Hjärtat på bilden är tagen på väg till det seminarium som Beatas stiftelse ordnade på Malmö högskola. Jag passade på att besöka min gamla rektor Anna på Citadellsgymnasiet. Fastnade så för konstverket som eleverna skapat och just denna dag så tycker jag också att den bilden på hjärtat symboliserar min känsla i skrivande stund.

Läs mer:

Innovativt föräldramöte med hjälp av kooperativt lärande (2025-03-23)

Ny skribent brinner för värdegrund (2025-03-19)