
Hur kan vi organisera för kommunikativ tillgänglighet?
Min styrka har alltid varit att skapa goda och hållbara relationer. Detta gäller även i mötet med föräldrar, det är A & O att få föräldrarnas förtroende, men hur gör jag? I detta inlägg kommer jag att dela med mig av mitt senaste föräldramöte.
Jag låter alltid eleverna skriva ett brev till sina föräldrar. Detta ligger på elevens bänk när föräldrarna kommer till klassrummet. Det hjälper till att skapa god stämning inför mötets start.
När föräldrarna strömmade in fick de sitt första uppdrag, det var att leta efter små ankor som eleverna hade gömt någonstans i klassrummet. En anka för varje elev. Succé, föräldrarna gick all in och det tog inte ens fem minuter innan de hade lyckats samla in alla ankor. Någon förälder tog initiativet och ställde sig på en bänk för att kunna skymta uppe i takhöjd. Minns du kanske leken när du själv var liten och någon fick gömma en sak i klassrummet, hur alla var engagerade och ville vara den som hittade skatten? Förhoppningsvis fick ankorna elevernas föräldrar att också minnas sin barndom under ett kort ögonblick.
Då var det dags för mingel och vi använde oss av fråga-fråga-byt. Föräldrarna fick färdiga frågor som de fick gå runt och ställa till varandra, när de hade svarat på frågorna så bytte de med varandra. Jag ville med detta avdramatisera mötet, öppna upp för möten. Därefter återvände föräldrarna till sina barns platser.
Att mötas på mitten
Tack vare klassrumsmöbleringen satt föräldrarna redan i smågrupper. Efter kort info ville jag få igång värdefulla samtal. De fick frågeställningar digitalt på tavlan som de fick svara på utifrån samtalsstrukturen Mötas på mitten. Men, det dröjde inte länge innan de frångick strukturen som jag förberett så väl, föräldrarna ville helt enkelt börja diskutera den viktiga frågeställningen “Hur kan vi tillsammans träna barnen på att snälltolka, stanna upp och se någon annans perspektiv?” Innan de gick över till att delge varandra sina tankar i helklass så berättade jag varför denna fråga var viktig för mig, vilka utmaningar jag som lärare står inför och hur föräldrarna kan stötta upp och på så vis fortsätta arbetet med att skapa demokratiska samhällsmedborgare. Det blev fina diskussioner, det är ett svårt ämne. Hur gör vi i praktiken och hur kan vi tänka? Helt enkelt en viktig frågeställning utifrån att vi inte väljer våra kollegor/klasskompisar men vi kan välja hur vi ser på dem.
Feedback genom multisvar
Jag var nyfiken på hur mina veckobrev togs emot eftersom vi övergått till en plattform där veckans information blir en envägskommunikation. Föräldrarna plockade fram whiteboardtavlorna och fick svara på frågor med hjälp av samtalsstrukuren multisvar. Utifrån föräldrarnas svar kunde jag fånga upp deras feedback och ställa fördjupande frågor på ämnet. Fantastiskt när föräldrarna säger att de uppskattar att jag alltid avslutar med ”Tips till föräldrar” där jag skriver om hur de kan stötta sina barn, både socialt men också kunskapsmässigt genom olika frågeställningar.
Min gamla chef Tony frågade mig hur jag lyckas få alla mina föräldrar att dansa på föräldramötet, dessutom med hejarop och glädje. Svaret är att jag genom kooperativa strukturer låtit föräldrarna själva få en inblick i hur eleverna har det under sin skoldag, hur vi skrattar, lär och finns i ett sammanhang. Genom breven öppnar jag upp föräldrarnas hjärtan, med ankorna deras barnasinne och genom diskussioner stärker vi vårt samarbete. Jag är ju här för elevernas skull, men det blir så mycket bättre när det istället blir ett vi tillsammans med föräldrarna. När jag var klar med alla mötespunkter så var det dags för föräldrarna att anta elevernas utmaning att dansa till Just dance och YMCA. Vore det inte för gdpr så hade jag definitivt postat videon här på bloggen. Jag citerar istället det jag kunde snappa upp ”Yeah, YYYYMCA”. Glada föräldrar ger glada barn och tvärtom också så klart.
Var flexibel, lyssna in. Ibland blir det inte som vi har tänkt (mötas på mitten), ibland blir det helt enkelt bättre. Våga Go with the flow. Var nyfiken. Det viktigaste med föräldramötet var ju trots allt att öppna upp för samarbete och dialog vilket vi lyckades med tillsammans. Genom multisvar fick jag dessutom veta att föräldrarna gärna träffas igen för att diskutera hur vi på bästa sätt kan stötta och rusta våra barn inför ett liv på nätet och sociala medier.
Gillar du mina blogginlägg får du mer än gärna följa mig på Instagram under namnet pedagogtanten. Där kommer jag att börja uppdatera och dela med mig av min undervisning.
Ny skribent brinner för värdegrund (2025-03-19)